Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
KIEŁBASA BESKIDZKA
SZYNKOWA KUBYWędzarnia Zbyszka »Dzik z rusztu
Dzik, tu warchlak przygotowany w oparciu o przepis dr. Grzegorza RussakaSkładniki:- część środkowa małego dzika- mieszanka peklsól+sól kamienna 50:50-
jałowiec,
listek laurowy,
ziele angielskie,
czosnek,
rozmarynZ dzika, najlepiej warchlaka należy wykroić środkową część razem z kością, tj.
schab z kością i
boczek żeberkami.
Żeberka przecinamy ok 15cm od
schabu.Peklujemy takie kawałki
mięsa na mokro 5 dni. Zalewę peklująca przygotowujemy wg. tabeli .
Mięso peklujemy w chłodzie.Następnie wyjmujemy
mięso z zalewy i parzymy w wodzie o temp. ok. 75stopni do uzyskania w najgrubszym mięśniu ok. 70 stopni, czyli ok. 1h/kg najgrubszego
mięśnia.Po sparzeniu możemy odłożyć
mięso na dzień dwa do lodówki, zamrozić i wykorzystać w odpowiednim dla nas momencie lub po ostygnięciu poddać opiekaniu.Przygotowujemy glazurę na bazie
oleju,
miodu i przypraw. Smarujemy
mięso glazurą i wstawiamy do piekarnika z grillem lub kładziemy na grill ogrodowy na węgiel drzewny. Zapiekamy
mięso z każdej strony kilkanaście min, tj. do momentu aż się zarumieni, a raczej lekko zbrązowiej .Kroimy na kawałki, każdy z
żeberkiem.Smacznego i darz bórczwartek, 16 lutego 2017, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyWędzarnia ZbyszkaDzik z rusztu
KIEŁBASA BESKIDZKA
SZYNKOWA ...
Mielonka wieprzowaWędzarnia Mateusza i Piotra
Boczek prasowany
Kiszka ziemniaczana ...
Kiełbaski z
królikaŚwiąteczny Pasztet
Kuby RojekChorizo pleśniowe z dzika_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter