ßßß Cookit - przepis na Dzik z rusztu

Dzik z rusztu

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« KIEŁBASA BESKIDZKA SZYNKOWA KUBY
Wędzarnia Zbyszka »
Dzik z rusztu
Dzik, tu warchlak przygotowany w oparciu o przepis dr. Grzegorza Russaka
Składniki:
- część środkowa małego dzika
- mieszanka peklsól+sól kamienna 50:50
- jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, rozmaryn
Z dzika, najlepiej warchlaka należy wykroić środkową część razem z kością, tj. schab z kością i boczek żeberkami. Żeberka przecinamy ok 15cm od schabu.
Peklujemy takie kawałki mięsa na mokro 5 dni. Zalewę peklująca przygotowujemy wg. tabeli . Mięso peklujemy w chłodzie.
Następnie wyjmujemy mięso z zalewy i parzymy w wodzie o temp. ok. 75stopni do uzyskania w najgrubszym mięśniu ok. 70 stopni, czyli ok. 1h/kg najgrubszego mięśnia.
Po sparzeniu możemy odłożyć mięso na dzień dwa do lodówki, zamrozić i wykorzystać w odpowiednim dla nas momencie lub po ostygnięciu poddać opiekaniu.
Przygotowujemy glazurę na bazie oleju, miodu i przypraw. Smarujemy mięso glazurą i wstawiamy do piekarnika z grillem lub kładziemy na grill ogrodowy na węgiel drzewny. Zapiekamy mięso z każdej strony kilkanaście min, tj. do momentu aż się zarumieni, a raczej lekko zbrązowiej .
Kroimy na kawałki, każdy z żeberkiem.
Smacznego i darz bór
czwartek, 16 lutego 2017, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Wędzarnia Zbyszka
Dzik z rusztu
KIEŁBASA BESKIDZKA SZYNKOWA ...
Mielonka wieprzowa
Wędzarnia Mateusza i Piotra
Boczek prasowany
Kiszka ziemniaczana ...
Kiełbaski z królika
Świąteczny Pasztet Kuby Rojek
Chorizo pleśniowe z dzika
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2017/02/Dzik-z-rusztu.html