Wykonanie
Jak przechowywać
mąkę,
makaron i pozostałą suchą żywność? Takie pytanie zadajemy sobie szczególnie wtedy, kiedy już “jest po fakcie”, a w szafkach zalęgły się insekty…Żywność, taka jak
mąka,
bułka tarta,
makarony,
przyprawy czy wreszcie
sól, mają tendencje do pochłaniania wilgoci oraz zapachów, przez co
tracą swoją świeżość oraz jakość. Przechowywanie suchych produktów w miejscach wilgotnych i zbyt ciepłych oraz nieszczelnych opakowaniach wpływa na pogorszenie smaku produktów i utratę wartości odżywczych. Optymalne miejsce do przechowywania
produktów sypkich to miejsce suche, ciemne i chłodne, o temperaturze nie wyższej niż maksymalnie 20 stopni.Przechowywanie w szczelnie zamkniętych pojemnikachDo przechowywania suchych produktów najlepiej wybrać szczelnie zamknięte pojemniki, które zapobiegną dostawaniu się wilgoci do środka, a także zachowają ich świeżość. Najlepsze są pojemniki szklane, które nie wchodzą w reakcje z produktami spożywczymi. Jak widzicie na zdjęciach, wszystkie moje zapasy trzymam zamknięte w szklanych pojemnikach (jeżeli podobają Wam się moje, zapraszam na stronę
marki Tescoma Polska) czy słoiczkach, w których dodatkowo widać ilość danego produktu, co ułatwia mi planowanie zakupów oraz posiłków. Oczywiście możecie przechowywać żywność także w pojemnikach plastikowych, jednak należy zwracać uwagę na ich oznaczenia, bowiem tworzywo sztuczne powinno być przystosowane do kontaktu z żywnością (o tym
będę pisać niebawem). Jeżeli jednak nie macie miejsca na kolekcję słoiczków lub pojemników, wszystkie otwarte opakowania zapinajcie klipsami/klamrami, które szczelnie zamkną paczkę.Zwracanie uwagi na datę przydatności do spożyciaWszystkie produkty, które przesypujemy do pojemników mają datę przydatności do spożycia. Aby zapamiętać terminy, zachęcam do przyklejenia na pojemniczki, bądź pod ich spód małych karteczek z taką informacją. Unikniemy wtedy spożywania przeterminowanego produktu. Większość suchej żywości po zakończeniu terminu przydatności nie zmieni się z wyglądu, jednak może stracić wartości odżywcze. Ważne jest także, aby nie dosypywać nowych produktów do resztek, które pozostaną w pojemniku. Podczas stałego dosypywania partia produktu na spodzie pojemnika będzie się starzeć i nie będziemy
mieć świadomości, kiedy minęła data jej przydatności.Rozsądne kupowaniePrzyznam się, że z tym punktem jest u mnie najtrudniej. Otrzymując sporo paczek od producentów, a także łasząc się na wszechobecne nowości i promocje, zapasów mam zawsze mnóstwo. Zachęcam jednak do rozsądnego kupowania i odejścia od “zbieractwa”, bowiem wszystkie suche produkty znajdziemy w każdym sklepie – jak wiecie, nawet w osiedlowych sklepach jest bardzo duży wybór. Żywność rozsądnie kupowana pozwoli nam zaoszczędzić pieniądze, w przeciwieństwie do tego, jeżeli mielibyśmy wyrzucać przeterminowane, nieużyte produkty. W produktach przechowywanych dość długo w papierowych opakowaniach, mogą pojawić się wołki zbożowe czy
mole mączne, mimo tego, że data przydatności jest jeszcze dobra. Kiedy zauważycie w produktach jakiekolwiek oznaki zepsucia, wyrzućcie całe opakowanie.
Zobaczcie też:25 praktycznych prezentów do kuchni
Mrożone owoce – dlaczego warto je
mieć w lodówce?Przepisy kulinarne – gdzie szukać inspiracji?*wpis powstał we współpracy z
marką Tescoma Polska