Wykonanie
wtorek, 5 Wrzesień 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Przepis zgodny z dietą warzywną dr Ewy Dąbrowskiej.Składniki:2
cukinie1
cebulagłówka
czosnkupęczek
natki pietruszkiłyżka bulionetki warzywnejokoło 2 szklanek
wodyPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Cukinie myjemy i kroimy (łącznie ze skórką) na niezbyt dużą kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, a
czosnek rozdzielamy na ząbki i pozostawiamy w łupinkach.Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na nim warzywa. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut, aż
cukinia i
cebula się zrumienią, a
czosnek zmięknie.Wyciągamy warzywa z piekarnika,
czosnek obieramy z łupinek, przekładamy wszystko do garnka i zalewamy
wodą, tak aby przykryła warzywa. Dodajemy bulionetkę, doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy na krem. Doprawiamy
solą i
pieprzem w razie potrzeby. Podajemy posypane
natką pietruszki.