ßßß Cookit - przepis na Zupa z pieczonej cukinii

Zupa z pieczonej cukinii

nazwa

Wykonanie

wtorek, 5 Wrzesień 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Przepis zgodny z dietą warzywną dr Ewy Dąbrowskiej.
Składniki:
2 cukinie
1 cebula
główka czosnku
pęczek natki pietruszki
łyżka bulionetki warzywnej
około 2 szklanek wody
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cukinie myjemy i kroimy (łącznie ze skórką) na niezbyt dużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, a czosnek rozdzielamy na ząbki i pozostawiamy w łupinkach.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na nim warzywa. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut, aż cukinia i cebula się zrumienią, a czosnek zmięknie.
Wyciągamy warzywa z piekarnika, czosnek obieramy z łupinek, przekładamy wszystko do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryła warzywa. Dodajemy bulionetkę, doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy na krem. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Podajemy posypane natką pietruszki.
Źródło:https://www.rogalikblog.pl/dieta-2/zupa-cukinii