ßßß

Sałatka będąca odzwierciedleniem stwierdzenia, że często mniej znaczy lepiej. Kilka zaledwie dobrze zestawionych składników które dobrze dopełniają się smakowo! Jest i zdrowo, i ladnie, i słodko i pikantnie i super prosto.(2-3 porcje)1 średniej wielkości marchewka, obrana1 średniej wielkości burak (najlepiej podłużny), obrany100g ugotowanej kaszy (jęczmiennej grubej, gryczanej niepalonej, bulgur lub jaglanej)50g pokruszonego sera (feta, ricotty, koziego lub mozarelli)3 łyżki posiekanych migdałów, podprażonych na suchej patelni1 puszka ciecierzycy, odsączonejoliwa z oliwek1 łyżka miodu lub syropu klonowegoprzyprawy: słodka i ostra papryka, cynamonsól i pieprzDO PODANIA, opcjonalnie: 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki, kolendry lub bazyliinie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 220*C.Marchewkę i buraka kroimy ‚a’la cienkie frytki’. Wrzucamy do dużej miski, dodajemy cynamon, miód, sól i oliwę. Potrząsamy miską by warzywa równomiernie pokryły się dodatkami i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Osuszoną ciecierzycę łączymy w osobnej misce z oliwą i papryką, dodajemy do warzyw.Pieczemy przez około 25-30 minut. (do momentu w którym warzywa się zrumienią – w trakcie pieczenia warto 1-2 razy przemieszać je dużą łyżką)Upieczone warzywa łączymy delikatnie z kaszą i serem. Przed podaniem skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy świeżą pietruszką i migdałami. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
chrupiąca pieczona kasza gryczana, do zup i sałatek
chrupiąca sałatka z papryką, białą rzodkwią, serem bałkańskim i orzechowym dressingiem