ßßß

Kolejna odslona pieczonych ziemniaków, pyszna jak wszystkie! Tym raziem nacięłam je jak czipsy, dodałam zioła, czosnek i roztopione masło. Są boskie!(4 porcje)5-6 ziemniaków1-2 bataty3 ząbki czosnku1 łyżeczka rozmarynu1 łyżeczka oregano2-3 łyżki tartego parmezanu , opcjonalnie2-3 łyżki oliwy z oliwek2-3 łyżki roztopionego masla, opcjonalniesól i pieprzPiekarnik nagrzewamy do 220*CZiemniaczki dokładnie myjemy (nie obieramy), i nacinamy na ok 2mm paski (uważnie, by ich nie porozcinać!). To samo robimy z batatami (można je wcześniej podzielić na kilka części.Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią alumiową blaszkę. We wgłębienia wtykamy pokrojony w paseczki czosnek, polewamy oliwą, posypujemy ziołami i zapiekamy ok 30-40 minut (w zależności od odmiany ziemniaka i wielkości kawałków).Gdy lekko się zrumienią wyjmujemy je z pieca, polewamy niewielką ilością masła, posypujemy parmezanem i ponownie zapiekamy ok 5-7 minut. Gotowe!WSKAZÓWKIprzed pieczeniem można pokrojone ziemniaczki lekko podgotować – niektórzy twierdzą, że wychodzą wtedy bardziej chrupiąceim większe zachowamy odstępy między ziemniakami na blaszce do pieczenia, tym będą bardziej chrupiące na kilka ostatnich minut pieczenia zwykle podkręcam piekarnik na termoobieg
bataty faszerowane warzywami i orzechami
chrupiące fryty z pikantnymi przyprawami, świeżą pietruszką i serem feta
chrupiące pieczone frytki z papryką i oliwą z oliwek
chrupiące pieczone ziemniaczki z rukolą, suszonymi pomidorami i serem feta