ßßß
Większość z nas myśląc ‚kurczak’ od razu ma przed oczami piers z kurczaka. Zdecydowanie rzadziej decydujemy się na smażenie i pieczenie udek i podudzi. To źle, bo nie dość, że są tańsze, to ich mięso jest o wiele bardziej soczyste ! Dzisiaj proponuję Wam niezawodny przepis na przepyszne podudzia z kurczaka zapiekane ze szpinakiem i ricottą. Samo przygotowanie dania nie zajmuje więcej niż 15 minut! Później nieco ponad godzina w piecu i pyszny obiad lub kolacja dla kilku osób gotowe!2 podudzia z kurczaka lub 4 udka z kurczaka1 paczka świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego2 ząbki czosnku150g serka ricotta1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżka oliwy z oliweksól i pieprzMARYNATA:3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka soku z cytrynyskórka starta z 1/2 cytryny1 łyżka miodu lub syropu klonowego1 łyżka ziół prowansalskichsól i pieprzW większej misce łączymy składniki marynaty. Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, przekładamy do naczynia z marynatą. Mieszamy by mięso pokryło się nią równomiernie i odstawiamy do lodówki na ok 10 minut.W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy szpinak i smażymy kilka minut by liście zmiękły i odparowały. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1/2 sera i gałkę. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.Na szpinaku układamy kawałki kurczaka. Posypujemy dodatkową porcją ziół, przykrywamy naczynie i zapiekamy w 180*C ok 75 minut.Wyjmujemy z pieca i pozwalamy mięsu odpocząć ok 10 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo siekaną pietruszką i kawałkami ricotty. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar