ßßß Cookit - przepis na Idealna herbata – jak zaparzyć?

Idealna herbata – jak zaparzyć?

nazwa

Składniki

Wykonanie

W czynności parzenia herbaty kryje się bardzo dużo sekretów i tradycji. Aby herbata była smaczna oraz posiadała swoje właściwości zdrowotne, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Ważny jest przede wszystkim gatunek herbaty i jego jakość, a także odpowiednia woda do zaparzania. Przy okazji delektowania się herbatami TET, chciałabym przybliżyć Wam kilka wskazówek dotyczących przygotowywania idealnego naparu oraz zdradzić kilka ciekawostek 🙂
Jaką wodę wybrać do zaparzania herbaty?
Woda z kranu może zawierać sporą ilość soli mineralnych, co wpłynie negatywnie na smak herbaty. Najlepiej używać do zaparzania wody przefiltrowanej, bądź mineralnej niegazowanej.
Ile czasu zaparzać herbatę?
Parzenie – ok. 3-5 minut; woda o temperaturze 98 stopni.
Dobrze zaparzona herbata ma na powierzchni pianę. Ma intensywny smak, aromat i nie posiada goryczy.
Herbata zielona
Parzenie – ok. 1-3 minut; woda o temperaturze 75 stopni.
Herbaty zielonej nie możemy trzymać zbyt długo w dzbanku/kubku, ponieważ parzona dłużej nabiera goryczy. Ten rodzaj herbaty możemy zaparzać kilkukrotnie.
Herbata biała
Parzenie – ok. 2-5 minut; woda o temperaturze 75-85 stopni.
Herbata biała ma bardzo intensywny aromat. Do jej zaparzania powinno się używać kubków nie przesiąkniętych innymi zapachami herbat.
Herbata czerwona
Parzenie – ok. 3-5 minut; woda o temperaturze 90 stopni.
Czerwoną herbatę, tak samo jak zieloną, możemy zaparzać kilka razy.
Herbaty Mulled Wine i Ginger Green Tea powinny być parzone 3-5 minut w wodzie o temperaturze 98 stopni – to mniej więcej 30 sekund po zagotowaniu wody.
Herbata – co to za roślina?
Herbata to roślina Camellia Senseis, której istnieje ponad 1,5 tys. odmian, stąd też każda z herbat smakuje inaczej. Do podstawowych rodzajów herbat zaliczamy czarną, zieloną, białą, czerwoną, żółtą i oolong. Wszystkie z nich różnią się właściwościami, wyglądem oraz smakiem, co oczywiście za tym idzie, należy stosować inny sposób zaparzania. Krzewy herbaciane żyją nawet do 100 lat – pierwsze liście można zrywać już z 3 letnich krzewów. Uprawa herbaty jest wymagająca, potrzeba do niej aż 2,5 metra opadów rocznie.
Angielska tradycja herbaty
Herbatę do Wielkiej Brytanii sprowadziła Katarzyna Braganca – portugalska księżniczka i żona Karola II. To właśnie ona rozkrzewiła tradycję picia herbaty wśród angielskiej arystokracji. Z biegiem czasu herbata stała się cennym ogniwem brytyjskiej kultury.
Marka TET ma dla Was konkurs, w którym do wygrania jest podróż marzeń, lot balonem czy brytyjski oldtimer na weekend! Wystarczy wypełnić ankietę o Wielkiej Brytanii i herbacianych zwyczajach Polaków oraz odpowiedzieć na pytanie konkursowe
KONKURS – sprawdź !
*wpis powstał we współpracy z marką TET
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2016/11/idealna-herbata-jak-zaparzyc