Wykonanie
W czynności parzenia
herbaty kryje się bardzo dużo sekretów i tradycji. Aby
herbata była smaczna oraz posiadała swoje właściwości zdrowotne, musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Ważny jest przede wszystkim gatunek
herbaty i jego jakość, a także odpowiednia
woda do zaparzania. Przy okazji delektowania się
herbatami TET, chciałabym przybliżyć Wam kilka wskazówek dotyczących przygotowywania idealnego naparu oraz zdradzić kilka ciekawostek 🙂Jaką
wodę wybrać do zaparzania herbaty?
Woda z kranu może zawierać sporą ilość
soli mineralnych, co wpłynie negatywnie na smak
herbaty. Najlepiej używać do zaparzania
wody przefiltrowanej, bądź mineralnej niegazowanej.Ile czasu zaparzać herbatę?Parzenie – ok. 3-5 minut;
woda o temperaturze 98 stopni.Dobrze zaparzona
herbata ma na powierzchni pianę. Ma intensywny smak, aromat i nie posiada goryczy.
Herbata zielonaParzenie – ok. 1-3 minut;
woda o temperaturze 75 stopni.
Herbaty zielonej nie możemy trzymać zbyt długo w dzbanku/kubku, ponieważ parzona dłużej nabiera goryczy. Ten rodzaj
herbaty możemy zaparzać kilkukrotnie.
Herbata białaParzenie – ok. 2-5 minut;
woda o temperaturze 75-85 stopni.
Herbata biała ma bardzo intensywny aromat. Do jej zaparzania powinno się używać kubków nie przesiąkniętych innymi zapachami
herbat.
Herbata czerwonaParzenie – ok. 3-5 minut;
woda o temperaturze 90 stopni.Czerwoną
herbatę, tak samo jak zieloną, możemy zaparzać kilka
razy.
Herbaty Mulled
Wine i Ginger Green Tea powinny być parzone 3-5 minut w wodzie o temperaturze 98 stopni – to mniej więcej 30 sekund po zagotowaniu
wody.
Herbata – co to za roślina?
Herbata to roślina Camellia Senseis, której istnieje ponad 1,5 tys. odmian, stąd też każda z
herbat smakuje inaczej. Do podstawowych rodzajów
herbat zaliczamy czarną, zieloną, białą, czerwoną, żółtą i oolong. Wszystkie z nich różnią się właściwościami, wyglądem oraz smakiem, co oczywiście za tym idzie, należy stosować inny sposób zaparzania. Krzewy herbaciane żyją nawet do 100 lat – pierwsze liście można zrywać już z 3 letnich krzewów. Uprawa
herbaty jest wymagająca, potrzeba do niej aż 2,5 metra opadów rocznie.Angielska tradycja
herbatyHerbatę do Wielkiej Brytanii sprowadziła Katarzyna Braganca – portugalska księżniczka i żona Karola II. To właśnie ona rozkrzewiła tradycję picia
herbaty wśród angielskiej arystokracji. Z biegiem czasu
herbata stała się cennym ogniwem brytyjskiej kultury.
Marka TET ma dla Was konkurs, w którym do wygrania jest podróż marzeń, lot balonem czy brytyjski oldtimer na weekend! Wystarczy wypełnić ankietę o Wielkiej Brytanii i herbacianych zwyczajach Polaków oraz odpowiedzieć na pytanie konkursoweKONKURS – sprawdź !
*wpis powstał we współpracy z
marką TET