ßßß

Jesień to okres, w którym lekkie sałatki pełne świeżych warzyw przechodzą małą metamorfozę – królują w wersjach na ciepło, są pełne treściwszych dodatków! na pierwszy plan wychodzą zdrowe ziarna, strączki, pestki i orzechy. Szybkie w przygotowaniu sałatkowe ‚superbowls’ są idealną opcją na zdrowy i wartościowy obiad nawet w bardzo zabiegany dzień!(2-3 porcje)1/2 miękkiego awokado1 szklanka ulubionej kaszy, ugotowanej1 garść świeżej roszponki50g pokruszonego sera feta, ricotty lub mozarelli2 łyżki posiekanych migdałów3 młode ziemniaki (lub jeden batat)1 czerwona papryka1 zielona cukinia1/2 puszki ciecierzycy2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka oregano2 łyżeczki słodkiej (i/lub ostrej) papryki w proszkuszczypta cynamonuoliwa z oliweksól i pieprzDO PODANIA, opcjonalnie: 1 łyżeczka sezamu, 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki, kolendry lub bazyliiDRESSING:70ml oliwy z oliwek1 łyżeczka miodu1 łyżeczka ostrej musztardy1 łyżeczka soku z cytrynyszczypta cynamonusól i pieprznie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 210-220*C.Ziemniaki kroimy na cząstki, paprykę w kostkę, cukinię w paseczki. Warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy ciecierzycę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i oliwę. Potrząsamy miską by warzywa równomiernie pokryły się dodatkami i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy przez około 25-30 minut. (do momentu w którym warzywa będą lekko podpieczone – w trakcie pieczenia warto 1-2 razy przemieszać je dużą łyżką)Na dnie miseczek układamy umytą roszponkę. Dodajemy pokrojone w plasterki awokado, kaszę i upieczone warzywa. Posypujemy pokruszonym serem, orzechami, sezamem i świeżymi ziołami.W naczynku łączymy składniki dressingu. Polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
chrupiąca pieczona kasza gryczana, do zup i sałatek
chrupiąca sałatka z papryką, białą rzodkwią, serem bałkańskim i orzechowym dressingiem