ßßß
Moje pierwsze w życiu bezy, nie wiem czy idealne, ale wiem, że pyszne. Zostały mi białka z robienia ciasteczek i tak myślałam na co je zużyć. Bezy tak zrobię bezy, tylko jak. Wiem, że się ubija białka i dodaje cukier i piecze. Zadzwoniłam po pomoc do mojej babci i ona mi szybko powiedziała co i jak. Zresztą taka wiedza na szych babć i mam jest niezastąpiona. Tak więc zrobiłam bezy i dodałam do nich akcent smakowy - kawę inkę. Mniam jakie one są pyszne. Na początek zrobiłam mniejszą porcję, ale spokojnie możecie podwoić składniki.Zapraszam :-)Składniki:- 2 białka- szczypta soli- 120 g cukru pudru- 1 łyżeczka kawy inkiWykonanie:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodać porcjami cukier puder. Na końcu wsypać kawę inkę i wymieszać delikatnie łopatką lub łyżką.Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 stopni, grzanie góra-dół.Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać kleksy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć blaszkę a bezy przełożyć na kratkę, aby przestygły.