ßßß
Mówią, że przez żołądek do serca. Święta racja, dlatego jeśli głowicie się nad tym jak zdobyć serce prawdziwego mięsożercy, zdecydowanie polecam tym razem odstawić kurczaki czy indyki na bok i postawić na czerwone mięso. I zdradzę Wam sekret – przygotowanie soczystej wieprzowiny czy wołowiny to żadna wielka filozofia. Wystarczy po prostu kilka godzin cierpliwości! Te mięsiwa mają to do siebie, że ich włókna kruszeją z czasem, dlatego, żeby uzyskać efekt wow, wieprzowinę trzeba piec długo i w stosunkowo niskich temperaturach (120-140 stopni). Sos powinien sięgać 1/2 wysokości mięsa, a naczynie w którym pieczemy musi koniecznie posiadać porządną przykrywkę (inaczej mięso odparuje i wyjdzie suche). No, to wszystko już wiecie. Z tym przepisem na pewno się uda się majstersztyk-pp- – do dzieła!MARYNATA:6 łyżek sosu sojowego4 łyżki oliwy z oliwek5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę2 łyżki octu winnego1 łyżka ostrej papryki1 łyżka wędzonej papryki1 łyżka słodkiej papryki1 łyżeczka oreganoszczypta chilli, opcjonalnieDODATKOWO:1kg żeberek wieprzowych1 biała cebula6 łyżek koncentratu pomidorowego4 łyżki miodu4 łyżki konfitury żurawinowej3 łyżki suszonej żurawinyoliwa z oliweksól i pieprznie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!W naczynku łączymy składniki marynaty. Mięso dzielimy na 5-6 kawałków, przekladamy do dużej miski lub zamykanego plastikowego woreczka. Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h (najlepiej na całą noc).Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z oliwą. Gdy cebula zmięknie, dodajemy zamarynowane kawałki mięsa. Obsmażamy je równomiernie, 1-2 minuty minuty z każdej strony, po czym przekładamy całość do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką.Do resztek marynaty z patelni (może być nieco przypalona – to nic nie szkodzi) dodajemy sos, który pozostał w misce/woreczku po marynowaniu mięsa, koncentrat, miód, konfiturę i żurawinę. Dolewamy około 200ml gorącej wody, całość doprawiamy solą i pieprzem, dobrze mieszamy i smażymy razem 1-2 minuty.Sosem polewamy podsmażone mięso (powinien pokryć je do połowy wysokości, jeśli jest go za mało możemy dodać nieco więcej koncentratu lub wody). Lekko mieszamy i przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140* około 5 godzin. Upieczone mięso delikatnie wyławiamy z sosu i przekladamy do osobnego naczynia. Jeśli sos jest zbyt rzadki, przelewamy go na patelnię/do garnuszka i podgrzewamy kilka minut by odparował i się zagęścił. Polewamy mięso bezpośrednio przed podaniem.
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar