ßßß

Kolejna odsłona sałatki z burakiem, w wersji bardziej na jesień – wykorzystując sezon na śliwki – polana śliwkowym winegretem. Pyszna pyszna pyszna, polecam, obecnie to jedna z moich ulubionych salatek :)Inne sałatki z pieczonym burakiem znajdziecie np tutaj:sałatka z pieczonym burakiem, rukolą, jajkiem i prażonymi orzechami włoskimisałatka z kurczakiem, gruszką, pieczonym burakiem i rukolą(2 porcje)ok 50g SERA CHEDDAR, pokrojonego w cienkie plasterki1 upieczony w folii BURAK (np z tego przepisu)garść ORZECHÓW WŁOSKICH2 garście MIKSU SAŁAT (u mnie rzymska, roszponka i endywia)KIEŁKI BURAKA (można też użyć innych kiełków lub pominąć)2 dojrzałe, miękkie ŚLIWKIok 100ml OLIWY Z OLIWEKszczypta CYNAMONU1 łyżeczka OCTU WINNEGO /JABŁKOWEGO1 łyżeczka MIODUnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!SOS:Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki. Przekładamy do garnuszka, dodajemy miód, cynamon i smażymy na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną. Odstawiamy z ognia, studzimy i przecedzamy przez sitko do osobnego naczynka. Dodajemy oliwę, ocet, mieszamy. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej miodu.SAŁATKA:Sałaty przekładamy do dużej miski, polewamy połową winegretu i mieszamy dłońmi by listki pokryły się sosem. Wykładamy na talerze . Na sałatach układamy obranego i pokrojonego w cienkie plasterki buraka i plasterki sera. Posypujemy posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi i kiełkami. Bezpośrednio przed podaniem polewamy resztą sosu. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
chrupiąca pieczona kasza gryczana, do zup i sałatek
chrupiąca sałatka z papryką, białą rzodkwią, serem bałkańskim i orzechowym dressingiem