ßßß

Na zielone zawsze jest sezon. Dziś u mnie na talerzu wyjątkowo pyszna dawka chlorofilu! Chrupiąca sałatka na lekki obiad z zieloną papryką, kiełkami słonecznika, ogórkiem i białą rzodkwią. Do tego bałkański ser i świeżó prażone orzechy włoskie . Na koniecc sałatka polana genialnym dressingiem na bazie oleju – też z orzechów włoskich (czemu odkryłam go tak późno? jest cudowny!).1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej lub jaglanej1/2 zielonej paprykiok 10cm kawałek białej rzodkwii, obranej1 ogórek gruntowy, obrany100g sera bałkańskiego lub fetagarść orzechów włoskichgarść kiełków słonecznikagarść rukoligarść sałaty lodowejDRESSING:70ml oleju z orzechów włoskich1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka miodusól i pieprznie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni aż zaczną przyjemnie pachniećPaprykę, rzodkiew i ogórka kroimy w cienkie słupki, ser w kostkę.Sałatę, kiełki i rukolę mieszamy i układamy na talerzach. Dodajemy pokrojone warzywa i ser. Posypujemy podprażonymi orzechami. W naczynku łączymy składniki dressingu. Polewamy sałatkę sosem bezpośrednio przed podaniem. Sałatka gotowa!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
chrupiąca pieczona kasza gryczana, do zup i sałatek
chrupiąca sałatka z papryką, białą rzodkwią, serem bałkańskim i orzechowym dressingiem