ßßß


Kolejna ziemniaczana wariacja,:) Tym razem użyłam ziemniaków czerwonych, choć tak naprawdę czerwoną mają jedynie skórkę, w środku są intensywnie żółte. Ale to nie ma znaczenia jakich użyjecie (choć najlepiej by były młode). Wcześciej podgotowane, lekko spłaszczone i upieczone z parmezanem. Lubię ;)(2-3 porcje)ok 800g MŁODYCH ZIEMNIAKÓWok 50g STARTEGO PARMEZANU lub innego twardego sera4-5 łyżek OLIWY Z OLIWEKSŁODKA PAPRYKA W PROSZKU, ROZMARYN (opcjonalnie)SÓL I PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 200*C.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie by lekko zmiękły, ok 20 minut. Odcedzamy i osuszamy. Każdego ziemniaka rozpłaszczamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i układamy na wysmarowanej oliwą blaszce. Ziemniaczki skrapiamy z wierzchu dodatkową porcją oliwy, posypujemy ziołami i solą. Zapiekamy ok 30 minut, po czym każdego ziemniaka posypujemy startym serem i dopiekamy na termoobiegu dodatkowe kilka minut. Gotowe!
bataty faszerowane warzywami i orzechami
chrupiące fryty z pikantnymi przyprawami, świeżą pietruszką i serem feta
chrupiące pieczone frytki z papryką i oliwą z oliwek
chrupiące pieczone ziemniaczki z rukolą, suszonymi pomidorami i serem feta