Wykonanie
Kolejny pomysł na zdrową i pyszną owsiankę. Tym razem pieczona z karmelizowanymi
jabłkami, taka moja jesienna propozycja na smakowity posiłek. Taka owsianka
doda wam energii i zasyci na długi czas. Pamiętajcie - nie wychodźcie rano bez śniadania, to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Po zjedzeniu rano śniadania wasz organizm także się obudzi i zacznie prawidłowo funkcjonować a wy będziecie się czuć super. Ten przepis dodaje do akcji na fb Błyskawiczne Piątki, was też zapraszam.Składniki:- 100 g dowolnych
płatków - owsianych, żytnich czy jęczmiennych- 200 ml
mleka- 150 g
jogurtu naturalnego- 2
jabłka (około 500 g)- 3 łyżeczki
cukru trzcinowego lub zwykłego- pół łyżeczki
cynamonuWykonanie:Do miski wsypujemy
płatki i zalewamy je
mlekiem, dodajemy
jogurt naturalny, mieszamy i odstawiamy. Następnie bierzemy się za
jabłka, obieramy je ze skórki, wydrążamy środek i kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy
jabłka na patelnię i dodajemy
cukier, przesmażamy je na średnim ogniu około 15 minut. Mają się zrobić lekko miękkie i pokryć słodką glazurą z
cukru i soku jaki wytworzą.Gotowe
jabłka przekładamy do miski z
płatkami, mieszamy. Przygotowujemy naczynie do zapiekania, ja mam takie dwie kokilki. Przekładamy naszą owsiankę do naczyń i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy, zostawiamy na chwilę, aby przestygły i już możemy siadać do pysznego śniadania.Smacznego.