Wykonanie
Czy masz dosyć nieświeżych
wędlin zakupionych w sklepie? Prezentuję Wam dziś kolejny przepis na
szynkę domowej produkcji.
Wędlina w tym wydaniu jest pyszna, niezwykle soczysta i pachnąca, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Inspiracją do powstania
szynki domowej roboty była życzliwość
marki Winoszarnia .
Składniki:3
filety z kurczaka20 dag
SalamiPieprz czosnkowy,
chilli2 ząbki
czosnku3 łyżki
żelatynyWykonanie:Filety dokładnie myjemy oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Mięso przekładamy do miski przyprawiamy dodajemy rozgnieciony
czosnek i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki .
Salami kroimy w kostkę i mieszamy z filetem. W chłodnej wodzie rozprowadzamy
żelatynę i wlewamy do
mięsa a następnie dokładnie mieszamy i intensywnie wyrabiamy. Masę umieszczamy w woreczku do parzenia i upychamy. Woreczek umieszczamy w szynkowarze, dociskamy i związujemy szczelnie sznureczkiem woreczek, przykrywamy krążkiem dociskowym, układamy sprężynę i zamykamy
szynkowar.
Wodę w garnku nagrzewamy do 80 stopni i parzymy
mięso przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu naczynie wyjmujemy z
wody wstawiamy do lodówki na 24 godziny.