ßßß

To jeden z najlepszych przepisów na pesto jaki mam! Możecie go wykorzystać też do wielu innych dań, choć razem z tymi pieczonymi ziemniakami smakuje naprawdę super i jest fajnym dodatkiem do obiadu czy obiadem samym w sobie :) ziemniak na nowo, here it is!(3-4 porcje)1kg MŁODYCH ZIEMNIACZKÓWKILKA GAŁĄZEK ROZMARYNU (opcjonalnie)PESTO:1/4 szklanki PODPRAŻONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH3 ZĄBKI CZOSNKU1 duża garść ŚWIEŻEJ BAZYLII2-3 SUSZONE POMIDORY W OLIWIE1/3 szklanki STARTEGO PARMEZANU lub innego twardego sera1/3 szklanki OLIWY Z OLIWEKSÓL I PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 220*CZiemniaczki dokladnie myjemy, kroimy w ćwiartki i przekladamy do dużej miski.W blenderze rozdrabniamy czosnek, orzechy i bazylię. Dodajemy ser, sól i pieprz i ponownie krótko blendujemy. Stopniowo dolewamy oliwę i miksujemy, kontrolując gęstość (pesto powinno pozostać lekko gęste). Sos wlewamy do ziemniaków i potrząsamy miską, by ziemniaczki równomiernie się nim pokryły.Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią alumiową blaszkę. Między ziemniaczki wtykamy gałązki rozmarynu i zapiekamy ok 35-45 minut (w zależności od odmiany ziemniaka i wielkości kawałków)WSKAZÓWKIprzed pieczeniem można pokrojone ziemniaczki lekko podgotować – niektórzy twierdzą, że wychodzą wtedy bardziej chrupiąceim większe zachowamy odstępy między ziemniakami na blaszce do pieczenia, tym będą bardziej chrupiące w trakcie pieczenia obracając ziemniaki 1-2 razy by równomiernie się zrumieniły na kilka ostatnich minut pieczenia zwykle podkręcam piekarnik na termoobieg
bataty faszerowane warzywami i orzechami
chrupiące pieczone frytki z papryką i oliwą z oliwek
chrupiące pieczone ziemniaczki z rukolą, suszonymi pomidorami i serem feta
fryty z batata i pietruszki