ßßß

(2 porcje)POLĘDWICZKA WIEPRZOWA (ok 300g)POMIDORY (kilka szt) – najlepiej różne odmiany; malinowe, cherry, pelati czy inneRUKOLA (garść)KIEŁKI NA CIECIERZYCY (opcjonalnie) (2 łyżki)OCET BALSAMICZNY (4-5 łyżek)SOS SOJOWY (1 łyżka)MIÓD (2 łyżeczki)MUSZTARDA SAREPSKA (4-5 łyżek)OLIWA Z OLIWEK / MASŁOSÓL PIEPRZW naczynku łączymy łyżeczkę miodu, musztardę i sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i odstawiamy.Na talerzach układamy rukolę, plastry pomidorów i kiełki. Skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym.Polędwiczki kroimy w ok 2cm plastry, rozbijamy delikatnie palcami i przekładamy do miseczki. Dodajemy ocet balsamiczny, sos sojowy, łyżeczkę miodu i pieprz, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę / masło i smażymy mięso ok 1,5-2 minuty z każdej strony do zrumienienia.Kawałki mięsa układamy na warzywach, polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.!!! by polędwiczki wyszły soczyste – mięsa przed smażeniem NIE SOLIMY!!! – kawałków mięsa nie rozbijamy tłuczkiem (jest zbyt delikatne), ale powinniśmy pougniatać je delikatnie palcami – patelnia musi być super rozgrzana – masło do polędwiczek lepiej się sprawdzi niż oliwa :), pamiętajcie tylko, że szybcciej się ono pali! – nie możecie smażyć ich za długo (zrobią się twarde) , idealnie usmażone, powinny ‚uginac’ się pod widelcem a w środku mieć delikatnie różowy kolor. – bardzo dużo zależy od jakości samego mięsa. czasem po prostu jest twarde samo w sobie
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar