ßßß
(2-3 porcje)MIELONE MIĘSO Z INDYKA (500g)2 CEBULE DYMKI (ze szczypiorkiem) – posiekaneŚWIEŻA MIĘTA – łyżka posiekanejCZOSNEK – 1 duży ząbek – przeciśnięty przez praskęMLEKO KOKOSOWE (ok 250ml)CURRY W PROSZKU (3 łyżeczki)SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (2 łyżeczki)SOS SOJOWY (4 łyżki)OLIWA Z OLIWEKKMIN RZYMSKI (opcjonalnie – 1/2 łyżeczki)SUSZONA MIĘTA (opcjonalnie – 1 łyżeczka)CZERWONA PASTA CURRY (opcjonalnie) (1/2 łyżeczki)DO PODANIA:RYŻ JAŚMINOWY/BASMATI/DZIKIZIARNA SEZAMUŚWIEŻA ROSZPONKASZCZYPIOREKDo miski wkładamy mięso, dodajemy cebulkę, połowę szczypiorku, miętę, pietruszkę, czosnek, połowę curry i sosu sojowego, sól i pieprz. Ugniatamy dłonią by składniki dobrze się połączyły. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy indyka, dodajemy resztę przypraw i smażymy 6-8 minut co jakiś czas mieszając by mięso równomiernie się zrumieniło. Usmażone kulki przekładamy do garnka, dolewamy mleko kokosowe, resztę sosu sojowego, pastę curry, ok 100 ml wody i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut by sos zgęstniał. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar