ßßß


Frytki robię… tak, często. Bo to ulubione danie Tomka! Najlepsza frytkowa odmiana ziemnaków? Irga, Denar, Irys, Sante – ziemniaki o średniej zawartości skrobii. Pamiętajcie by układać je na blaszce w odstępach i…postępujcie zgodnie z przepisem, a na pewno wyjdą superchrupiące! A może … spróbujecie dodać do nich dodatki – po inspiracje zapraszam tutaj !(2-3 PORCJE)5 DUŻYCH ZIEMNIAKÓWOLIWA Z OLIWEK (3 łyżki)SŁODKA / OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (2 łyżeczki)SÓLnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie ok 4-5mm paski, ważne jest to, by były równej grubości, by jednakowo się rumieniły.2 Wrzucamy na sitko, dokładnie płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku.3 Przekładamy do miski, dodajemy oliwę i paprykę i sól, mieszamy by ziemniaki pokryły się równomiernie.4 Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej woskowanym) zachowując między nimi odstępy.5 Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200* i pieczemy ok 25 minut (do lekkiego zrumienienia), następnie włączamy termoobieg i dopiekamy kilka minut (w zależności od tego jak bardzo chrupiące frytki chcemy uzyskać.)6 Upieczone frytki posypujemy dodatkowo solą, gotowe!
bataty faszerowane warzywami i orzechami

fryty z batata i pietruszki