ßßß
(2 porcje)PIERŚ Z KURCZAKA (ok 300g)1 CEBULKA SZALOTKA, posiekanaŚWIEŻY IMBIR (2cm pasek, obrany i starty na tarce)2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNYSKÓRKA STARTA Z 1/2 CYTRYNYSOS SOJOWY (2 łyżki)MIÓD (1 łyżka)MĄKA KUKURYDZIANA (1 łyżka)OLEJ SEZAMOWY (ew oliwa z oliwek )SEZAM (2-3 łyżki)PIEPRZDO PODANIA:MAKARON RYŻOWY / RYŻ BASMATISZCZYPIOR, posiekany / LISTKI OREGANOKurczaka kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki, Dodajemy łyżkę oleju/oliwy, sos sojowy, starty imbir, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju/oliwy, wrzucamy szalotkę. Gdy zmięknie dodajemy kurczaka z marynatą, oprószamy go mąką ziemniaczaną i smażymy kilka minut do zrumienienia. Dodajemy miód, sok i skórkę z cytryny, łyżkę sezamu. Smażymy by sos lekko się zredukował, doprawiamy pieprzem i łączymy z makaronem/ryżem. Przekładamy na talerze. Posypujemy resztą sezamu (możemy go wcześniej podprażyć na suchej patelni) i posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar