ßßß
Kocham wszystko co buraczane :) Gdyby tylko ten nieszczęsny burak tak nie barwił dłoni i deski do krojenia… polecam do obierania i krojenia używać jednorazowych rękawiczek i kroić buraka na talerzu! Zamiast migdałów użyć możecie innych orzechów – pistacji, migdałów, myślę że i podprażone orzechy laskowe będą tu super smakować.(1 porcja)ŚWIEŻA RUKOLA ( garść)1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI OBRANY I UPIECZONY W FOLII BURAK2 ŁYŻKI POSIEKANYCH ORZECHÓW WŁOSKICH1 UGOTOWANE JAJKO2 PLASTRY SERA KOZIEGO (opcjonalnie)SŁODKI SOS MUSZTARTOWO-CYNAMONOWY:1 ŁYŻKA OSTREJ MUSZTARDY1 ŁYŻECZKA MIODU1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNYSZCZYPTA CYNAMONU1 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK1-2 ŁYŻKI WODYRukolę układamy na talerzu i skrapiamy sokiem z cytryny. Jajko kroimy w plastry, buraka kroimy na pół a następnie w dość cienkie plasterki i kładziemy na listkach rukoli. Posypujemy posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni migdałami i pokrojonym w paseczki serem. Składniki sosu mieszamy w miseczce i skrapiamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!
najlepsza sałatka z tuńczykiem, kaszą jaglaną, serem feta i orzechami nerkowca
sałatka z mango, awokado, szpinakiem i kaszą jęczmienną
idealna lunchbox-owa sałatka z kurczakiem