ßßß

Kurczak zapiekany z pieczarkami i młodymi ziemniaczkami – kompleksowy obiad który wymaga tyle wysiłku co nic. Piekarnik odwala prawie całą robotę! Młodych ziemniaczków nie trzeba nawet obierać – wystarczy dobrze je wyszorować. Serio – całość zrobiłam chyba w mniej niż 10 minut, bo był to bardzo zalatany dzień. Polecam oprócz pieczarek dodać też inne warzywa, paprykę na przykład ;)(2-4 porcje)4 PODUDZIA Z KURCZAKA BEZ SKÓRY / 6-8 UDEK Z KURCZAKA500g PIECZAREK5-6 MŁODYCH ZIEMNIAKCZKÓWMARYNATA:2 ZĄBKI CZOSNKU, przeciśnięte przez praskę1-2 łyżeczki SUSZONEGO OREGANO1 łyżeczka SŁODKIEJ PAPRYKI2 łyżki MUSZTARDY DIJON2 łyżki SOSU SOJOWEGO2 łyżki MIODU5 łyżek OLIWY Z OLIWEKSÓL I PIEPRZnie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 200*C.W naczynku łączymy składniki marynaty.Kurczaka lekko nacinamy w poprzek i przekładamy do dużej miski. Ziemniaczki i pieczarki porządnie myjemy i osuszamy, kroimy w ćwiartki i dodajemy do miski z kurczakiem.Polewamy marynatą i potrząsamy miską by składniki w miarę równomiernie się nią pokryły. Wykładamy na skropioną oliwą blaszkę do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano.Zapiekamy ok. 40-45 minut. W połowie pieczenia obracamy mięso i warzywa by równomiernie się zrumieniły. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar