ßßß

(2 porcje)1 DUŻA PIERŚ Z KURCZAKA (ok 400g)2 CZERWONE POMIDORYPOMIDORY CHERRY (ok 250g)POMIDORY SUSZONE W OLIWIE (ok 4-5 szt)CZOSNEK (2-3 ząbki)OCET BALSAMICZNY (opcjonalnie) (1-2 łyżki)OLIWA Z OLIWEKSTARTY SER (ok 2-3 łyżki – opcjonalnie)ZIOŁA PROWANSALSKIESUSZONA BAZYLIAŚWIEŻA BAZYLIA (łyżka posiekanej)SÓL PIEPRZDO PODANIA:RYŻ BASMATI / BRĄZOWY / KASZA JĘCZMIENNA LUB BULGURPierś z kurczaka dzielimy na ok 6 filecików, wrzucamy od miseczki, dodajemy 1,5 łyżki oliwy, ocet, przyprawy, przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, mieszamy. Pomidory i pomidorki cherry kroimy w poprzek na pół i przekładamy na dno żaroodpornego naczynia. Pomiędzy nimi układamy kawałki kurczaka. Drugi ząbek czosnku i suszone pomidory siekamy i układamy na kurczaku. Całość posypujemy dodatkową porcją ziół i skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy. Zapiekamy w 190* ok 45 minut (początkowe 15 minut pod przykryciem). 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy tartym serem. Podajemy z ryżem lub kaszą. Gotowe!
(lunchboxowa) sałatka z kurczakiem, mango i ciecierzycą
(lunchboxowa) superzdrowa sałatka z kurczakiem, cukinią, serem feta i orzechami nerkowca
aromatyczne chilli z wołowiną