Wykonanie
Share the post "
Kurczak w
mleku kokosowym i
szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus"Dziś przedstawiam pomysł na szybki i lekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski
kurczak w
mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz
szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze
fasolkę szparagową,
pieczarki i
chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą listą składników, wykonanie tego dania jest na prawdę łatwe. Zapraszam!Scroll down for recipe in English
(3-4 porcje)Składniki:250 g
ryżu, ugotowanego lub
makaronu ryżowego250 g filetów z
piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki1 puszka 400 ml
mleka kokosowego100 ml
bulionu drobiowego100 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki100 g
fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki200 g
zielonych szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki1 łyżka
soku z limonki1
chili, drobno posiekane2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1 mała
cebula, drobno posiekana1 łyżeczka startego
imbiru1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka
curry1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1 łyżka
sosu rybnego2 łyżeczki mielonej
papryki ostrej lub słodkiej
sól,
pieprz i
brązowy cukier do smaku1 łyżka
oleju roślinnegoświeża
kolendra do podania2 łyżki posiekanej
dymki do podaniaPrzygotowanie:W średniej patelni rozgrzej
olej, włóż
cebulę,
czosnek,
chili i
imbir. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, po czym dodaj
kurkumę,
curry,
kmin,
kolendrę i
chili i smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż do pojemnika blendera, dodaj
sos rybny i zmiksuj na pastę.Do tej samej patelni wlej
mleko kokosowe wraz z
bulionem, dodaj
kurczaka,
fasolę szparagową i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dopraw całość
sokiem z limonki,
solą,
pieprzem i
cukrem. Gotuj całość przez 15 minut, po czym dodaj
pieczarki,
szparagi, przygotowaną pastę i
paprykę i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw do smaku
solą i
cukrem jeżeli to konieczne.Podawaj danie z
ryżem, lub
makaronem ryżowym posypane
dymką i
kolendrą.Smacznego!
English versionChicken with coconut milk and asparagus(3-4 servings)Ingredients:250 g rice or rice noodles, cooked250 g chicken fillets, sliced400 ml coconut milk100 ml chicken stock100 g mushrooms, sliced100 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces200 g green asparagus, cut into pieces1 tablespoon lime juice1
chilli, finely chopped2 cloves garlic, finely chopped1 small onion, finely chopped1 teaspoon grated ginger1 teaspoon turmeric1 teaspoon
curry1/2 teaspoon ground cumin1/2 teaspoon ground cilantro seeds1 tablespoon fish sauce2 teaspoons
paprikasalt, pepper and brown sugar1 tablespoon vegetable oilfresh cilantro for serving2 tablespoons chopped spring onions for servingPreparation:Heat the oil in a medium pan, add the onion, garlic,
chili and ginger. Fry over low heat for 3 minutes and add the turmeric,
curry, cumin, cilantro seeds and
chili pepper, cook for 5 minutes. Transfer to a foodprocessor, add the fish sauce and blend.
Pour the stock and coconut milk in the same pan, add sliced chicken, and green beans and bring to boil. Reduce heat, add the lime juice, salt, sugar and pepper. Boil for 15 minutes and add the mushrooms, asparagus and prepared paste and
paprika, boil for 5 minutes. Season to taste with salt and sugar if necessary.
Serve with rice or rice noodles garnish with spring onion and cilantro leaves.Enjoy!
Share the post "
Kurczak w
mleku kokosowym i
szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus"