ßßß Cookit - przepis na Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus

Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus

nazwa

Wykonanie

Share the post "Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus"
Dziś przedstawiam pomysł na szybki i lekki obiad w zapracowanym dniu, gdzie tajski kurczak w mleku kokosowym szparagami sprawdzi się idealnie. Oprócz szparagów można dodać także inne ulubione warzywa, ja dodałam jeszcze fasolkę szparagową, pieczarki i chilli, które dodaje daniu charakteru:) Danie robi się bardzo szybko i na pewno zachwyci podniebienia wszystkich amatorów i dalekowschodnich smaków. Nie przerażajcie się długą listą składników, wykonanie tego dania jest na prawdę łatwe. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
(3-4 porcje)
Składniki:
250 g ryżu, ugotowanego lub makaronu ryżowego
250 g filetów z piersi z kurczaka, pokrojonych w plasterki
1 puszka 400 ml mleka kokosowego
100 ml bulionu drobiowego
100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki
200 g zielonych szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki
1 łyżka soku z limonki
1 chili, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 mała cebula, drobno posiekana
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub słodkiej
sól, pieprz i brązowy cukier do smaku
1 łyżka oleju roślinnego
świeża kolendra do podania
2 łyżki posiekanej dymki do podania
Przygotowanie:
W średniej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, chili i imbir. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, po czym dodaj kurkumę, curry, kmin, kolendrę i chili i smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż do pojemnika blendera, dodaj sos rybny i zmiksuj na pastę.
Do tej samej patelni wlej mleko kokosowe wraz z bulionem, dodaj kurczaka, fasolę szparagową i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj całość przez 15 minut, po czym dodaj pieczarki, szparagi, przygotowaną pastę i paprykę i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw do smaku solą i cukrem jeżeli to konieczne.
Podawaj danie z ryżem, lub makaronem ryżowym posypane dymką i kolendrą.
Smacznego!
English version
Chicken with coconut milk and asparagus
(3-4 servings)
Ingredients:
250 g rice or rice noodles, cooked
250 g chicken fillets, sliced
400 ml coconut milk
100 ml chicken stock
100 g mushrooms, sliced
100 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
200 g green asparagus, cut into pieces
1 tablespoon lime juice
1 chilli, finely chopped
2 cloves garlic, finely chopped
1 small onion, finely chopped
1 teaspoon grated ginger
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon curry
1/2 teaspoon ground cumin
1/2 teaspoon ground cilantro seeds
1 tablespoon fish sauce
2 teaspoons paprika
salt, pepper and brown sugar
1 tablespoon vegetable oil
fresh cilantro for serving
2 tablespoons chopped spring onions for serving
Preparation:
Heat the oil in a medium pan, add the onion, garlic, chili and ginger. Fry over low heat for 3 minutes and add the turmeric, curry, cumin, cilantro seeds and chili pepper, cook for 5 minutes. Transfer to a foodprocessor, add the fish sauce and blend.
Pour the stock and coconut milk in the same pan, add sliced chicken, and green beans and bring to boil. Reduce heat, add the lime juice, salt, sugar and pepper. Boil for 15 minutes and add the mushrooms, asparagus and prepared paste and paprika, boil for 5 minutes. Season to taste with salt and sugar if necessary.
Serve with rice or rice noodles garnish with spring onion and cilantro leaves.
Enjoy!
Share the post "Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus"
Źródło:http://karmelowy.pl/kurczak-w-mleku-kokosowym-i-szparagami-chicken-with-coconut-milk-and-asparagus