ßßß Cookit - przepis na Truskawkowa granita z chia

Truskawkowa granita z chia

nazwa

Wykonanie

wtorek, 28 Czerwiec 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Sezon na truskawki powoli dobiega końca, więc korzystam ile mogę z tych wspaniałych owoców. Truskawkowa granita to lody stuprocentowo truskawkowe w sam raz na upalne, letnie dni. Do ich przygotowania niezbędny będzie blender, dzięki któremu zamrożone truskawki w minutę zamienią się w kremowe lody. Mój stary, wysłużony blender kilka dni temu zastąpił nowy blender Silvercrest z Lidla, który ma większą moc (600W) i spisuje się doskonale. Blender jest dużo poręczniejszy niż tradycyjny robot kuchenny i umożliwia szybkie przygotowanie zup kremów, dipów, koktajli czy hummusów. Jest to szczególnie ważne dla tych, którym zależy na zdrowym i łatwym przygotowywaniu posiłków oraz napojów.
Truskawkowa granita z chia
Składniki:
pół puszki mleka kokosowego
4 łyżki nasion chia
pół kilograma truskawek
2 łyżki cukru
Składniki deseru przygotowujemy dzień wcześniej. Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy i mrozimy. Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym, mieszamy kilka razy i wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia przekładamy zamrożone truskawki do pojemnika z ostrzem miksującym, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Przekładamy truskawki do szklanek dodajemy schłodzone chia. Dekorujemy świeżą miętą i podajemy.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/desery/truskawkowa-granita-z-chia