Wykonanie
wtorek, 28 Czerwiec 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Sezon na
truskawki powoli dobiega końca, więc korzystam ile
mogę z tych wspaniałych
owoców. Truskawkowa granita to
lody stuprocentowo
truskawkowe w sam raz na upalne, letnie dni. Do ich przygotowania niezbędny będzie blender, dzięki któremu zamrożone
truskawki w minutę zamienią się w kremowe
lody. Mój stary, wysłużony blender kilka dni temu zastąpił nowy blender Silvercrest z Lidla, który ma większą moc (600W) i spisuje się doskonale. Blender jest dużo poręczniejszy niż tradycyjny robot kuchenny i umożliwia szybkie przygotowanie zup kremów, dipów, koktajli czy hummusów. Jest to szczególnie ważne dla tych, którym zależy na zdrowym i łatwym przygotowywaniu posiłków oraz
napojów.Truskawkowa granita z chiaSkładniki:pół puszki
mleka kokosowego4 łyżki nasion chiapół kilograma
truskawek2 łyżki
cukruSkładniki deseru przygotowujemy dzień wcześniej.
Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy i mrozimy. Nasiona chia zalewamy
mlekiem kokosowym, mieszamy kilka
razy i wstawiamy do lodówki.Następnego dnia przekładamy zamrożone
truskawki do pojemnika z ostrzem miksującym, dodajemy
cukier i miksujemy na gładką masę. Przekładamy
truskawki do szklanek dodajemy schłodzone chia. Dekorujemy świeżą
miętą i podajemy.