Wykonanie
Składniki300 g
śmietany 36%125 g
białej czekolady50 g
chałwy waniliowej
Sos malinowy90 g
malin, świeżych lub mrożonych1 łyżka
cukru1 łyżka
wodyDo podania6 małych bezików, kupnych lub domowychewentualnie kilka świeżych
malinWykonanie z całości
śmietany odjąć 50 g i umieścić je w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą
wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli
wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną całą
białą czekoladę. Zostawić do roztopienia, czasem delikatnie mieszając. Następnie wkruszyć
chałwę i mieszać aż do roztopienia. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać
białej czekolady (jest delikatna)roztopioną
czekoladę ze
śmietaną i
chałwą wymieszać do jednolitej, gładkiej konsystencji, a następnie schłodzić dobrze w lodówcepozostałe 250 g
śmietany ubić a sztywno. Następnie dodać około połowę ubitej
śmietany do dobrze schłodzonego musu
chałwowo-
czekoladowego i bardzo delikatnie wymieszać (by
śmietana nie straciła puszystości). Następnie dodać pozostałą część
śmietany i również delikatnie wymieszaćmus podzielić na porcje do pucharków lub kieliszków i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, lub na dłużej. Schłodzony mus stężeje
maliny umieścić w małym garnuszku razem z
wodą oraz
cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż
maliny zaczną się rozpadać. Wymieszać i rozetrzeć łyżką, aby uzyskać sos. Zostawić sos do całkowitego wystudzeniaprzed podaniem polać schłodzony mus
sosem malinowym a na wierzch rozkruszyć
beziki. Dodatkowo można położyć na wierzch kilka świeżych
malin