Wykonanie
Sok
marchewkowy to bogactwo witamin. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, K, H, E, PP, K, cynk, potas, żelazo, wapń, miedź, jod, magnez, fosfor, krzem, kobalt. Ma w swoim składzie także tłuszcze,
białka, węglowodany, pektyny oraz flawonoidy. Poprawia koloryt skóry, ponoć zbija za wysoki cholesterol, wzmacnia odporność. Można by tak jeszcze wymieniać.
Marchewka świetnie się łączy z
jabłkiem oraz
pomarańczą, które są bogate w witaminę C. Dlatego najcześciej sok
marchewkowy mieszam z
sokiem z
jabłka i
pomarańczy.Zobacz także: inne przepisy na
NapojeSKŁADNIKI / 2 porcje2
pomarańcze4 średnie
marchewki2
jabłkaopcjonalnie
wodaPRZYGOTOWANIE:
Owoce i
marchewkę myję obieram i kroję na mniejsze cześci.Wszystko umieszczam w misce blendera i miksuję na gladki sok. Gdy jest za gęsty rozcieńczam
wodą.[caption id="attachment_384" align="aligncenter" width="375"]