ßßß Cookit - przepis na Indyk na kanapki

Indyk na kanapki

nazwa

Wykonanie

Jestem zwolenniczką zdrowej kuchni, zdrowych dodatków na kanapki. Takie wyroby smakują rewelacyjnie, długo utrzymują świeżość. Robię takie domowe szyneczki od dawna, tym razem zrobiłam taką prasowankę z indyka w szynkowarze . Dostałam go do testowania ze sklepu tradismak . W takim szynkowarze można przygotować różne rodzaje mięs z różnymi dodatkami i przyprawami.
Wystarczy uruchomić naszą wyobraźnię i smak. Takie domowe wędliny na kanapki są rewelacyjnym pomysłem i zdrowo jemy. Bez zbędnych dodatków i konserwantów, unikniemy także szybkiego psucia się wędlin sklepowych. Szynkowar jest pojemności 900 g, wystarczający dla mojej rodzinki. Szynkowar jest wykonany ze stali nierdzewnej, więc możemy przygotowywać szynki bez użycia woreczków. Można także dodać żelatyny do mięsa, ja jednak zrobiłam bez jej użycia. Zapraszam do zapoznania się z ofertą sklepu i do zrobienia domowych wyrobów.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 800 g filetu z indyka
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 3 łyżki pomidorów suszonych z bazylią i czosnkiem
- 1 łyżeczka peklosmaczka
- 2 łyżeczki przyprawy Szeherezada
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Wykonanie:
Mięso z indyka kroimy w średnią kostkę, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, zamykamy w misce i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie przekładamy do woreczka umieszczonego w szynkowarze - użycie woreczka nie jest konieczne, ponieważ szynkowar jest wykonany ze stali nierdzewnej - dociskamy, nakładamy wieczko zamykające i zamykamy klamrą. Do garnka wkładamy ściereczkę, umieszczamy szynkowar i wlewamy wodę do 1 cm poniżej brzegu praski, wstawiamy na gaz i zamykamy garnek pokrywą. Gotujemy 70 minut w temperaturze ok. 90 stopni. Mam specjalny termometr, którym mogę sprawdzić temperaturę gotowania. Produkt jest gotowy, gdy temperatura końcowa wewnątrz praski wynosi do 70 stopni. Po ugotowaniu wyjąć szynkowar, odstawić do wystudzenia i schować do lodówki na 10 godzin, ja schowałam na noc, nie należy do otwierać. Jeżeli robimy mięso bez woreczka należy szynkowar położyć do góry dnem, polać chwilkę wrzątkiem i mięso samo wypadnie. Ja tym razem zrobiłam z woreczkiem, więc po prostu go wyjęłam. Kroimy na plastry.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/01/indyk-na-kanapki.html