ßßß Cookit - przepis na Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

nazwa

Wykonanie

Przepis na tego makowca jest z nami trzeci rok. Ponownie czekam na niego z niecierpliwością. Pieczemy go raz w roku, by smakował... idealnie... Masa makowa pełna jest bakalii, ciasto jest kruche, pachnące drożdżami... Tak powinien smakować makowiec na Boże Narodzenie...
Składniki:
MASA
25 dag maku
1/2 szkl. mleka
4 łyżki cukru
8 dag margaryny
2 łyżki miodu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów włoskich
garść płatków migdałowych
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka tartej bułki
olejek migdałowy
2 łyżki powideł
CIASTO
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
2 jajka
20 dag margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szkl. kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mak zalej wrzącym mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż mleko odparuje. Wystudź, odcedź i zmiel dwukrotnie. Wrzuć do rondla, dodaj cukier, margarynę, miód i bakalie. Wszystko razem przesmaż. Wystudź.
Do wystudzonego maku dodaj ubite z kakao jajka, bułkę tartę, olejek i powidła. Dokładnie wymieszaj.
Drożdże rozrób z 1 łyżką cukru pudru. Dodaj trochę śmietany. Odstaw na chwilę. Mąkę, 1 łyżkę cukru pudru, cukier waniliowy wysyp na stolnicę, dodaj 1 jajko i 1 żółtko, margarynę, resztę śmietany oraz drożdże i posiekaj nożem. Zagnieć na aksamitną masę i podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj. Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem. Wyłóż masę makową. Zroluj strucla i zawiń w papier do pieczenia. Piecz 1 godz. 15 minut w 180 st. z termoobiegiem.
Przed podaniem polukruj.
Tak przygotowaną masę możesz też wykorzystać jako nadzienie do drożdżówek, do makiełek...
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2013/12/makowiec-zawijany.html