ßßß Cookit - przepis na Sposób pryzgotowania:

Sposób pryzgotowania:

nazwa

Wykonanie

Lamingtons jako tradycyjny deser australijski znany jest u nas jako kostka kokosowa. Są to małe biskzopciki zatapiane w polewie czekoladowej i obtaczane w kokosie. U mnie, jak zwykle, eksperymentalnie, bo kokosów zabrakło :) Polecam Wam więc w wersji z płatkami migdałowymi i zapewniam, że jest równie smaczna :)
Składniki:
dowolna wersja biszkoptu - biały, kakaowy, piernikowy...
5 szklanek cukru pudru
3/4 szkl. kakao
3/4 szkl. mleka
20 g masła
200 g wiórek kokosowych (lub płątków migdałowych)
Wsyztskie składniki na polewę (cukier puder, masło, kakao, mleko) włóż do rondelka i podgrzej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Polewa powinna być gęsta i kremowa.
Ciasto pokrój na małe kwadraciki i zanurzaj za pomocą widelca lub wykałaczki w polewie, następnie obtaczaj w wiórkach lub pokruszonych płatkach.
Pozostaw do zastygnięcia.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/02/lamingtons-czyli-kostka-kokosowa.html