Wykonanie
Z czterolatką pod jednym dachem wszelkie budynie i
kisiele są dość częstymi goścmi... Niechętna jednak jestem ciągłemu wykorzystywaniu gotowych półproduktów ze sklepowych półek i jeśli tylko
mogę, to przygotowuję
kisiel na domowym soku lub
budyń z naturalnymi dodatkami smakowymi.
Budyń marchewkowy znalazłam tutaj i... musiałam spróbować. Miałam rację - jest rewelacyjny :)
Składniki:2 1/3 szkl.
mleka1 duża
amrchewkaszczypta
cynamonu2 łyżki soku z
pomarańczy2 łyżki
cukruwanilia3 łyżki
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanejSposób przygotowania:Dwie szklanki
mleka wlej do garnka, dodaj drobno pokrojoną
marchewkę,
cynamon,
wanilię i
cukier. Zagotuj wszystko razem i pozostaw na małym ogniu do zmięknięcia
marchewki. Ostudź, dodaj sok z
pomarańczy i zblenderuj na gładko. Ponownie zagotuj.1/3 szkl.
mleka wlej do szklanki, dodaj
mąkę i dokładnie wymieszaj. Rozpuszczoną
mąkę wlej do wrzącego
mleka i energicznie mieszaj do zgęstnienia.