Nasze poszukiwania zdrowszych alternatyw dobrze nam znanych dań trwają nadal. Tym razem "odczarowałam" makowca. Zamiast tradycyjnego ciasta przygotowałam makowiec japoński - bez ciasta! bez cukru! bez glutenu!Efekt? Błyskawicznie znikający ;)Składniki:600g maku3 jabłka1 pomarańcza1/2 szkl. miodu3 łyżki ksylitolu1 szkl. rodzynek1 szkl. żurawiny100g masła2/3 szkl. mąki gryczanej3 łyżki mąki ziemniaczanejzapach migdałowySposób przygotowania:Mak wypłucz pod zimną, bieżącą wodą na sicie. Następnie wrzuć go do garnka i zalej 2-3 szkl. wrzątku. Gotuj na małym ogniu, aż płyn odparuje. Pozostaw do ostygnięcia.Mak zmiel dwukrotnie.Pomarańczę umyj i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki, którą oczyść z białej części. Pomarańczową skórkę drobno pokrój.Miąższ pomarańczy i obrane jabłka zblenduj na gładką masę. Powstałą masę wymieszaj ze zmielonym makiem, miodem, ksylitolem i rozpuszczonym masłem. Dodaj rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową oraz zapach migdałowy. Następnie dodaj oba rodzaje mąki i wymieszaj.Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Powstałą masą wypełnij blaszkę i wyrównaj. Na cieście możesz ułożyć cienko pokrojone plasterki jabłka.Piecz 60-70 minut w 180 st.