ßßß Cookit - przepis na Makowiec bez ciasta. Makowiec japoński.

Makowiec bez ciasta. Makowiec japoński.

Wykonanie

Nasze poszukiwania zdrowszych alternatyw dobrze nam znanych dań trwają nadal. Tym razem "odczarowałam" makowca. Zamiast tradycyjnego ciasta przygotowałam makowiec japoński - bez ciasta! bez cukru! bez glutenu!
Efekt? Błyskawicznie znikający ;)
Składniki:
600g maku
3 jabłka
1 pomarańcza
1/2 szkl. miodu
3 łyżki ksylitolu
1 szkl. rodzynek
1 szkl. żurawiny
100g masła
2/3 szkl. mąki gryczanej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach migdałowy
Sposób przygotowania:
Mak wypłucz pod zimną, bieżącą wodą na sicie. Następnie wrzuć go do garnka i zalej 2-3 szkl. wrzątku. Gotuj na małym ogniu, aż płyn odparuje. Pozostaw do ostygnięcia.
Mak zmiel dwukrotnie.
Pomarańczę umyj i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki, którą oczyść z białej części. Pomarańczową skórkę drobno pokrój.
Miąższ pomarańczy i obrane jabłka zblenduj na gładką masę. Powstałą masę wymieszaj ze zmielonym makiem, miodem, ksylitolem i rozpuszczonym masłem. Dodaj rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową oraz zapach migdałowy. Następnie dodaj oba rodzaje mąki i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Powstałą masą wypełnij blaszkę i wyrównaj. Na cieście możesz ułożyć cienko pokrojone plasterki jabłka.
Piecz 60-70 minut w 180 st.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2015/12/nasze-poszukiwania-zdrowszych.html