ßßß
Z apraszam na pyszną tartę gruszkowo - migdałową. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, idealne do popołudniowej kawki.Przepis mam od mojej ukochanej Babci :-) bardzo jej dziękuję za tak wspaniały przepis :-)Zachęcam Was do wypróbowania :-)Składniki:Ciasto:50 g migdałów170 g maki tortowej150 g mąki pszennej1 cukier waniliowy1 jajko1 łyżeczka proszu do pieczeniaszczypta soli200 g masłaNadzienie:4 gruszki1 łyżeczka przyprawy do piernika2 łyżeczki cukrugarść rodzynek50 g płatków migdałowychKruszonka:1/3 ciasta50 g płatków migdałowychWykonanie w Termomix:Do naczynia wkładamy migdały i miksujemy czas 10 sek. obr.6. Następnie wsypujemy mąki, proszek, jajko, cukier waniliowy, sól i zimne masło.Wyrabiamy czas 20 sek, obr. 3-4. Pomocna jest kopystka. Nastepnie 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę do tatry, wylepiamy również boki tarty.Układamy pokrojone na kawałki gruszki razem ze skórką, sypiemy przyprawę do piernika, cukier, rodzynki i migdały. Pozostałą 1/3 część ciasta mieszamy z płatkami migdałowymi dłońmi i rwiemy na kawałeczki na gruszki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.Można podawać z lodami, posypaną cukrem pudrem lub lukrem - łyżka mleka, sok z połowy cytryny, cukier puder, mieszamy i dodajemy tyle cukru pudru aż zrobi się gęsty lukier.Smacznego :-)