ßßß Cookit - przepis na Pasja tworzenia: płatki chili

Pasja tworzenia: płatki chili

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przyprawa podstawowa dla fanów pikanej kuchni
Zawsze posługiwałam się kupnymi przyprawami
Jako, że mam minimalną ilość
przetworzonych produktów u siebie stwierdziłam,
że i to do zrobienia nie powinno być trudne- i nie jest :)
Przygotowanie wymaga minimalnego wkładku
Należy kupić dowolną ilość papryczki chili
(ja dodatkowo habanero)
związać za ogonki powiesić w przewiewnym miejscu
(nie bardzo wilgotnym) i czekać aż dobrze wyschną
można również (jak w moim przypadku)
przekroić papryki na 4 wyłożyć na papier do pieczenia i suszyć w piekarniku ok 5 godz w temp 50-60 stopni i od czasu do czasu otwierać drzwiczki na parę chwil
Gdy będą "strzelać" suche chili wrzucić do miksera i gotowe
można chillować :) :)
Jeżeli ktoś chce zmniejszyć pikantność przyprawy należy
przed suszeniem usunąć pestki
Źródło:http://www.passionatanyprice.pl/2015/03/patki-chili.html