Wykonanie
Puszka odsączonej z zalewy
cieciorki - 400 g ( zostawić zalewę nie wylewać)3-4 łyżki
stewii ( można użyć innego słodzika, np.
syropu z agawy ub
ksylitolu, co wolicie)2 łyżki
kakao3 łyżki tahini1 łyżka zmielonego
siemienia lnianego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia Umieszczamy w pojemniku blendera - użyłam ręcznego -
cieciorkę z pastą tahini i blendujemy,
potem dodajemy pozostałe składniki i blendujemy wszystko razem, dodając odrobinę zalewy aby ułatwić sobie pracę. Jednak masa powinna być dość gęsta. Nakładamy porcje
ciastek ( czubata łyżeczka) na blachę wyłożoną papierem, lekko je spłaszczamy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 12-15 minut, po dotknięciu upieczone
ciastko powinno być ścięte, ale dość miękkie. Gotowe
ciastka studzimy na blasze,
potem zdejmujemy na kratkę do wystygnięcia.
Polewa :80 g
czekolady1 łyżeczka
masłaprażony
sezam do posypaniaRoztapiamy składniki na parze lub krótko w mikrofali i pokrywamy wystudzone
ciastka. Posypujemy
sezamem.