ßßß Cookit - przepis na Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

nazwa

Wykonanie

Święta Wielkanocne kojarzą się z jajkami i z żurkiem lub barszczem białym. Wstyd się przyznać, ale do tej pory nie przyrządzałam samodzielnie zakwasu na żurek, lecz zaopatrywałam się w takowy w sklepie. Postanowiłam to zmienić i zobaczyłam jakie proste jest przygotowanie zakwasu. Wszystkie składniki są zawsze u mnie w domu, więc parę dni temu wzięłam słoik, wyparzyłam go i oto jest. Prosty i łatwy sposób, a smak zupy… wyjątkowy.
Składniki:
– 5 łyżek mąki żytniej razowej;
– 4 ząbki czosnku;
– 3 listki laurowe;
– łyżka majeranku;
– 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu;
– kromka chleba żytniego razowego (KONIECZNIE na zakwasie), ja użyłam takiego ;
– 0,5 l letniej przegotowanej wody;
Wykonanie:
Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę, czosnek przekrojony na pół, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i chleb. Wymieszać. Przykryć i odstawić na kilka dni na parapet, codziennie mieszać.
Po kilku dniach (u mnie 4) zakwas jest gotowy!
Źródło:http://dom-agi.pl/zakwas-na-zurek