Wykonanie
Batoniki mają ogromną zaletę: można je przygotować w kilka chwil i jeść schłodzone nawet podczas upałów nie musząc męczy się przy gorącym piekarniku. Są świetnym słodkim dodatkiem do
kawy.
Składniki:(na tortownicę 25cm x 25cm)100g
masła¾ szklanki
cukru¼ szklanki pełnego
mlekaaromat waniliowy lub nasiona z ½
laski wanilii150g
masła orzechowego (najlepiej niesłodzonego)3 szklanki
płatków owsianychokoło 2 szklanki preparowanej gryki (lub innych preparowanych ziaren lub
ryżu)80 g
suszonej żurawinySposób przygotowania:
Masło roztopić w garnuszku. Do roztopionego dodać
cukier,
mleko oraz ziarenka
wanilii (lub aromat) cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Do gorącej zawartości garnka dodać
masło orzechowe i dokładnie rozprowadzić. Następnie dodać
płatki owsiane i
żurawinę. Wymieszać aż masa dokładnie się połączy. Dosypywać stopniowo preparowane ziarna. Ilość jest orientacyjna. Ziarna powinny być pokryte kleistą masą.Formę o wymiarach 25 cm x 25cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego masę. Wyrównać łyżką zanurzona w
oleju. Lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez noc lub przynajmniej 3-4h.