ßßß Cookit - przepis na Saudi champagne na upalne dni

Saudi champagne na upalne dni

nazwa

Wykonanie

Lato coraz bliżej, warto więc przypomnieć przepisy na orzeźwiające napoje na bazie świeżych owoców. Do naszych ulubionych należy saudi champagne - najpopularniejszy (nie tylko wśród ekspatów) koktajl w Arabii Saudyjskiej.
Przygotowywaliśmy go praktycznie o każdej porze roku - latem, gdy temperatury często przekraczały + 50 stopni i zimą, gdy termometr wskazywał wieczorami zaledwie + 12 stopni Celsjusza.
Składniki
1 litr soku jabłkowego 100%
2 szklanki wody gazowanej
2 pęczki świeżej mięty
3 twarde czerwone jabłka
2 pomarańcze
lód w kostkach
Przygotowanie
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, jabłka dokładnie umyć i wydrążyć gniazda nasienne.
Obie pomarańcze i jedno jabłko pokroić w półplasterki, pozostałe jabłka zmiksować na dość duże kawałki.
Miętę dokładnie umyć i osuszyć.
Połowę mięty rozdrobnić dokładnie w blenderze, aby wydobyć głębszy smak i aromat, z drugiego pęczka mięty poobrywać listki (kilka zostawić do dekoracji).
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku, dodać sok jabłkowy i wodę mineralną i odstawić na godzinę do lodówki.
Przed podaniem dodać lód i..... spożywać, póki zimne :-D
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/04/saudi-champagne-na-upalne-dni.html