Wykonanie
Moje ulubione
ciasteczka owsiane – tym razem w wersji czekoladowej.Mam dużą słabość do wszystkiego co owsianeSkładniki:
płatki owsiane – 1 szklanka,
mąka pszenna – 1 szklanka,
cukier – 3/4 szklanki,
wiórki kokosowe – 100 g,
masło – 100 g,
miód prawdziwy – 2 łyżki,
kakao – 4 łyżki,
biała czekolada – 100 g,
woda ciepła – 3 łyżki,
soda – 1 łyżeczka.Przygotowanie:
Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Dodać
kakao gorzkie i wymieszać.Dosypać
wiórki kokosowe.Roztopić
masło i
miód.Dosypać
mąkę oraz
cukier i wymieszać razem suche składniki.
Sodę rozrobić w letniej
wodze i wlać do suchych składników. Dodać płynne
masło z
miodem i wyrobić ciasto. Będzie dość sypkie.Formować w dłoniach małe kulki i spłaszczać. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciasto wcisną drobne kawałki połamanej
białej czekolady – u mnie akurat tym razem
czekoladowe kuleczki.Piec w temperaturze 150 stopni ok 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę poczekać aż
ciasteczka stwardnieją, bo początkowo są miękkie i bardzo łamliwe.Smacznego.