ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony w ajwarze z lubczykiem

Kurczak pieczony w ajwarze z lubczykiem

nazwa

Wykonanie

Tak przygotowane danie stanowi pełnowartościowy obiad ponieważ składa się z mięsa i ziemniaków. Ajwar jest bardzo aromatyczny, a dodatek ziół dodatkowo wzbogaca smak.
1 kg ćwiartek z kurczaka
4 łyżki łagodnego ajwaru (papryka z bakłażanem)
Przyprawa do kurczaka
2 łyżki lubczyku
0,5 łyżeczki bazylii
2 łyżki świeżej natki pietruszki
Sól morska z młynka
Kilka ziemniaków
Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na części. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i bazylią oraz świeżą posiekaną natką pietruszki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy mięsem wykładamy ziemniaki. Mięso smarujemy z wierzchu dokładnie ajwarem. Wszystko delikatnie solimy solą z młynka. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Danie pieczemy w 200*C przez 1,5 godziny.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2016/02/kurczak-pieczony-w-ajwarze-z-lubczykiem.html