Wykonanie
Opanowała mnie nowa fobia owsiana. Wszystko co się da, pakuję do słoików. A co najfajniejsze "zaraziłam" tą owsianką kilka koleżanek z pracy. Owsianka słoikowa ma mnóstwo plusów. Moja praca ogranicza się do wrzucenia kilku składników do słoika i tyle. Tu wszystko się sprawdzi. Dzisiaj dodałam krem z
nerkowców, ale krem z
migdałów czy innych
orzechów też będzie pyszny. Śniadanie robi się samo więc nie ma wymówek!
Składniki:słoik
płatki owsiane (lub inne)łyżeczka nasion chiałyżeczka
siemienia lnianegosyrop z agawypół szklanki
orzechów nerkowcapół
banana (może być mrożony)
mleko (zwykłe lub roślinne)Wykonanie:
Orzechy nerkowca przesyp do miseczki i zalej
wodą.
Wody musi być więcej niż
orzechów. Pozostaw na co najmniej 3 godziny. Jeśli chcesz zrobić krem rano, pozostaw
orzechy na całą noc w wodzie. Po moczeniu wrzuć je do miksera i dodaj
banana. Zmiksuj na gładki krem.Do słoika wsyp
płatki (nieco więcej niż połowa słoika). Dodaj nasiona chia i siemię. Polej odrobiną
syropu z agawy, Wlej
mleko- więcej niż na wysokość
płatków. Na górę przełóż krem. Zakręć i odstaw na noc do lodówki.Smacznego!