ßßß Cookit - przepis na sosnowy raj

sosnowy raj

nazwa

Wykonanie

W tym roku zamiast klasycznego tortu urodzinowego postanowiłem przygotować coś bardziej wyszukanego, prostszego w formie i bardziej subtelnego. I tak postawiłem na sosnowe smaki, dosłownie i w przenośni. Nie pytajcie dlaczego akurat na to drzewo padło, bo to chyba jasne :D Tak właśnie powstał sosnowy raj. Nazwa może nieco pretensjonalna, ale lepszej nie miałem. Może wykażecie się większą kreatywnością? Co do smaku ciastka, to znajdziecie w nim wyraźny aromat drzewa sosnowego, który zapewnia domowy syrop z młodych pędów sosny oraz orzeszki piniowe, które schowały się w podstawie tego deseru.
spody (2 sztuki):
150 g płatków owsianych
90 g brązowego cukru
120 g orzeszków pinii
120 g masła
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Orzeszki pinii rozdrobnić w moździerzu. Płatki owsiane zmiksować blenderem na mąkę i połączyć z orzeszkami oraz cukrem. Do suchych składników dodać przestudzone masło i połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Na papierze do pieczenia umieścić metalowy rant o średnicy równej średnicy podstawy ciastka. Następnie nałożyć do niej 2 łyżki przygotowanej masy, wyrównać, docisnąć i usunąć obręcz. W ten sam sposób wykonać pozostałe spody ciastek. Uformowane podstawy wstawić do lodówki do momentu aż dobrze stężeją. W tym czasie przygotować mus.
mus:
100 ml syropu z młodych pędów sosny
100 ml kremówki 36%
50 g białej czekolady
250 g mascarpone
5 łyżeczek żelatyny
1 łyżka zimnej wody
odrobina zielonego barwnika
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Kremówkę, mascarpone, barwnik i syrop z sosny umieścić w rondelku i podgrzewać na średnim palniku cały czas mieszając. Kiedy składniki dobrze się połączą, a masa będzie niemal gorąca, zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Gotową masę przelać do silikonowej foremki z gniazdami w formie półkul i wstawić do lodówki. Kiedy ciastka dobrze stężeją, ostrożnie wyjąć je z foremki, ułożyć na przygotowanych wcześniej spodach i ustawić na szklankach odwróconych do góry dnem. Przygotować polewę.
polewa:
2 łyżki syropu z młodych pędów sosny
100 ml kremówki 36%
150 g białej czekolady
1 łyżka zimnej wody
4 łyżeczki żelatyny
35 g glukozy
zielony barwnik
wiórki czekoladowe (do dekoracji)
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić kremówkę, glukozę oraz barwnik i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia składników. Kiedy masa będzie gorąca zdjąć rondel z palnika, dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Na koniec dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż składniki dobrze się połączą. Gotową glazurą polać ciastka. Przy pomocy noża zebrać nadmiar polewy z dolnej krawędzi ciastek, a następnie udekorować ją wiórkami czekoladowymi.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/02/sosnowy-raj.html