Wykonanie
W tym roku zamiast klasycznego
tortu urodzinowego postanowiłem przygotować coś bardziej wyszukanego, prostszego w formie i bardziej subtelnego. I tak postawiłem na sosnowe smaki, dosłownie i w przenośni. Nie pytajcie dlaczego akurat na to drzewo padło, bo to chyba jasne :D Tak właśnie powstał sosnowy raj. Nazwa może nieco pretensjonalna, ale lepszej nie miałem. Może wykażecie się większą kreatywnością? Co do smaku
ciastka, to znajdziecie w nim wyraźny aromat drzewa sosnowego, który zapewnia domowy
syrop z
młodych pędów sosny oraz
orzeszki piniowe, które schowały się w podstawie tego deseru.
spody (2 sztuki):150 g
płatków owsianych90 g
brązowego cukru120 g
orzeszków pinii120 g
masłaMasło rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
Orzeszki pinii rozdrobnić w moździerzu.
Płatki owsiane zmiksować blenderem na
mąkę i połączyć z orzeszkami oraz
cukrem. Do suchych składników dodać przestudzone
masło i połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Na papierze do pieczenia umieścić metalowy rant o średnicy równej średnicy podstawy
ciastka. Następnie nałożyć do niej 2 łyżki przygotowanej masy, wyrównać, docisnąć i usunąć obręcz. W ten sam sposób wykonać pozostałe
spody ciastek. Uformowane podstawy wstawić do lodówki do momentu aż dobrze stężeją. W tym czasie przygotować mus.mus:100 ml
syropu z
młodych pędów sosny100 ml kremówki 36%50 g
białej czekolady250 g
mascarpone5 łyżeczek
żelatyny1 łyżka zimnej
wodyodrobina zielonego barwnika
Żelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia. Kremówkę,
mascarpone, barwnik i
syrop z sosny umieścić w rondelku i podgrzewać na średnim palniku cały czas mieszając. Kiedy składniki dobrze się połączą, a masa będzie niemal gorąca, zdjąć z palnika, dodać napęczniałą
żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Gotową masę przelać do silikonowej foremki z gniazdami w formie półkul i wstawić do lodówki. Kiedy
ciastka dobrze stężeją, ostrożnie wyjąć je z foremki, ułożyć na przygotowanych wcześniej spodach i ustawić na szklankach odwróconych do góry dnem. Przygotować polewę.polewa:2 łyżki
syropu z
młodych pędów sosny100 ml kremówki 36%150 g
białej czekolady1 łyżka zimnej
wody4 łyżeczki
żelatyny35 g glukozyzielony barwnikwiórki
czekoladowe (do dekoracji)
Żelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku umieścić kremówkę, glukozę oraz barwnik i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia składników. Kiedy masa będzie gorąca zdjąć rondel z palnika, dodać połamaną
czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Na koniec dodać napęczniałą
żelatynę, mieszać aż składniki dobrze się połączą. Gotową glazurą polać
ciastka. Przy pomocy noża zebrać nadmiar polewy z dolnej krawędzi
ciastek, a następnie udekorować ją wiórkami czekoladowymi.Smacznego! :)