ßßß Cookit - przepis na Mazurek kokosowy

Mazurek kokosowy

nazwa

Wykonanie

Mazurek kokosowy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych mazurków, które zazwyczaj pojawiają się na świątecznych stołach. Na blogu znajdziecie już przepisy na te bardziej tradycyjne mazurki: kajmakowy, pomarańczowy lub czekoladowy . Dziś dla odmiany polecam Wam mazurek dla amatorów kokosowych smaków. Przygotowuje się go szybko i ma na pewno jedną cechę wspólną z innymi mazurkami - jest mocno słodki.
Z poniższego przepisu otrzymacie mazurek w formie prostokąta o wymiarach około 25x20cm .
Składniki:
CIASTO
160g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
120g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
MASA KOKOSOWA
160ml śmietanki 30%
80g białej czekolady
60g wiórków kokosowych
200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej)
około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji
Wykonanie:
CIASTO
- masło i żółtko do ciasta powinny być zimne
- mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę
- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm
- około 1,5cm z brzegów ciasta zawinąć z każdej strony do środka, tworząc nieco grubszy brzeg
- ciasto pozostawić na jednym z arkuszy papieru, nakłuć gęsto widelcem i schłodzić ponownie przez 30-60 minut
- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, na większej blasze, np. takiej na ciasteczka ułożyć schłodzone ciasto, piec 15-20 minut do zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć i ostudzić, najlepiej pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż jest kruche
- ostudzone ciasto od razu dekorować lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej
MASA KOKOSOWA
- śmietankę wlać do rondelka, podgrzać niemal do zagotowania, ale nie gotować, zdjąć z palnika
- do gorącej śmietanki wrzucić kawałki białej czekolady, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji
- mieszankę ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin
- mocno schłodzoną mieszankę śmietanki i czekolady ubić mikserem tak, jak ubijamy śmietankę na bitą śmietanę
- ubijać do momentu uzyskania dość gęstego kremu (końcówki miksera będą zostawiały ślady na powierzchni kremu)
- do kremu wsypać wiórki kokosowe, krótko wymieszać
- od razu wyłożyć na mazurek lub schłodzić
PRZEŁOŻENIA MAZURKA
- konfiturę przełożyć do rondelka, smażyć na małej mocy palnika, do momentu, aż nieco zgęstnieje
- konfiturę podczas smażenia należy mieszać, aby nie przywarła do dna garnka
- odparowaną konfiturę zdjąć na blat, ostudzić
- zimną konfiturę przełożyć na kruche ciasto, rozsmarować cienką warstwą, pozostawiając wolny brzeg (ten, który zawijaliśmy przed pieczeniem)
- na konfiturę wyłożyć krem kokosowy, rozprowadzić go równo po powierzchni mazurka (jeśli dodatkowo go schłodziliśmy, być może będzie trzeba go nieco ocieplić, żeby łatwiej było go rozsmarować)
- kandyzowane wiśnie pokroić na ćwiartki i mniejsze kawałki, udekorować wierzch mazurka, tworząc kwiatki lub inne dekoracje
- całość schłodzić, przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2016/03/mazurek-kokosowy.html