Wykonanie
Mazurek
kokosowy to pyszna alternatywa dla tradycyjnych mazurków, które zazwyczaj pojawiają się na świątecznych stołach. Na blogu znajdziecie już przepisy na te bardziej tradycyjne mazurki: kajmakowy,
pomarańczowy lub
czekoladowy . Dziś dla odmiany polecam Wam mazurek dla amatorów
kokosowych smaków. Przygotowuje się go szybko i ma na pewno jedną cechę wspólną z innymi mazurkami - jest mocno słodki.Z poniższego przepisu otrzymacie mazurek w formie prostokąta o wymiarach około 25x20cm .
Składniki:CIASTO160g
mąki pszennej20g
mąki ziemniaczanej120g
masła50g
cukru pudru1
żółtkoMASA KOKOSOWA160ml
śmietanki 30%80g
białej czekolady60g
wiórków kokosowych200g
konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej)około 10 sztuk
wiśni kandyzowanych do dekoracji
Wykonanie:CIASTO-
masło i
żółtko do ciasta powinny być zimne-
mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz
cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego
masła oraz
żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę- schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 30x 23cm- około 1,5cm z brzegów ciasta zawinąć z każdej strony do środka, tworząc nieco grubszy brzeg
- ciasto pozostawić na jednym z arkuszy papieru, nakłuć gęsto widelcem i schłodzić ponownie przez 30-60 minut- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, na większej blasze, np. takiej na
ciasteczka ułożyć schłodzone ciasto, piec 15-20 minut do zrumienienia- upieczone ciasto wyjąć i ostudzić, najlepiej pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż jest kruche- ostudzone ciasto od razu dekorować lub przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej
MASA KOKOSOWA-
śmietankę wlać do rondelka, podgrzać niemal do zagotowania, ale nie gotować, zdjąć z palnika- do gorącej
śmietanki wrzucić kawałki
białej czekolady, wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji- mieszankę ostudzić, schłodzić w lodówce przez kilka godzin- mocno schłodzoną mieszankę
śmietanki i
czekolady ubić mikserem tak, jak ubijamy
śmietankę na
bitą śmietanę- ubijać do momentu uzyskania dość gęstego kremu (końcówki miksera będą zostawiały ślady na powierzchni kremu)- do kremu wsypać
wiórki kokosowe, krótko wymieszać- od razu wyłożyć na mazurek lub schłodzić
PRZEŁOŻENIA MAZURKA-
konfiturę przełożyć do rondelka, smażyć na małej mocy palnika, do momentu, aż nieco zgęstnieje-
konfiturę podczas smażenia należy mieszać, aby nie przywarła do dna garnka- odparowaną
konfiturę zdjąć na blat, ostudzić- zimną
konfiturę przełożyć na kruche ciasto, rozsmarować cienką warstwą, pozostawiając wolny brzeg (ten, który zawijaliśmy przed pieczeniem)- na
konfiturę wyłożyć krem
kokosowy, rozprowadzić go równo po powierzchni mazurka (jeśli dodatkowo go schłodziliśmy, być może będzie trzeba go nieco ocieplić, żeby łatwiej było go rozsmarować)- kandyzowane
wiśnie pokroić na ćwiartki i mniejsze kawałki, udekorować wierzch mazurka, tworząc kwiatki lub inne dekoracje- całość schłodzić, przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu