Wykonanie
Prosty deser, w sam raz na zimę :)
Gruszka gotowana w rooibosie (potrzebny nam mocny
wywar) z dodatkiem sosu
czekoladowego. Przepis zaczerpnęłam z książki "MyNewRoots" S.Britton. Zmodyfikowałam, a właściwie "spolszczyłam" zamieniając
oliwę użytą w sosie na
olej rzepakowy.Składniki (na 4 osoby):4 twarde
gruszki1l naparu z 5 łyżeczek
herbaty rooibossos: 30 ml
oleju rzepakowego, 30 ml
syropu klonowego, 2 kopiaste łyżki
kakao (użyłam raw)
Gruszki obrałam, przekroiłam na połowy i wycięłam gniazda nasienne. Włożyłam do garnka z gorącym naparem z
herbaty rooibos (parzę minimum 15 minut). Gotowałam na wolnym ogniu 20-30 minut (w zależności od twardości
gruszek). Wyciągnęłam z naparu i odłożyłam na minutę by nieco ostygły.W międzyczasie przygotowałam sos. Składniki sosu po prostu dokładnie wymieszałam. Polałam nim
gruszki.