ßßß

CHLEB PSZENNO- KUKURYDZIANY.Składniki:1 łyżeczka drożdży instant (lub 2 g świeżych)400 g mąki pszennej chlebowej typ 750200 g mąki kukurydzianej550 ml wody1,5 łyżeczki soli morskiejMieszamy w misce wszystkie składniki i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-16 godzin. Wyrośnięte ciasto wykładamy na mocno posypaną mąką ściereczkę i wkładamy do koszyka lub miski, odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Gdy pieczemy ciasto w garnku rzymskim, należy garnek wcześniej namoczyć w wodzie 10-15 minut. Namoczony garnek wycieramy ściereczką, i wkładamy do niego ciasto (dobrze by było całe oprószone mąką), zamykamy pokrywkę. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 220 stopni, po 45 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut. Gotowy chleb wyciągamy z garnka i chłodzimy na kratce.Gdy pieczecie w garnku żeliwnym, ciasto wkłada się do nagrzanego wcześniej garnka i pieczemy krócej- 20 minut z pokrywką, 20 minut bez.Gdy korzystamy z keksówki, ciasto wkładamy do foremki, a gdy urośnie pieczemy 40-45 minut.