Wykonanie
Frytki z warzyw innych, niż
ziemniaki zawsze mnie trochę odstraszały. Podczas mojej
drogi do zmiany nawyków żywieniowych tyle
razy pozytywnie się zaskoczyłam, że szkoda było nie spróbować - i faktycznie jest to kolejny udany eksperyment. Lubie pikantne smaki więc
marchewkę doprawiłam na ostro. By
mieć coś na przekąszenie i złamanie jej smaku obok położyłam odrobinę
szynki - dopasowały się idealnie.Składniki:2 średnie
marchewki2 nieduże plasterki
szynki1 łyżka
oleju rzepakowegopłaska łyżeczka mielonego
imbiruszczypta
pieprzu cayennePrzygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Marchewkę pokroić w słupki, posypać
przyprawami, dodać
olej i dokładnie wymieszać.Z
szynki odciąć skórę i ewentualny tłuszcz jeśli jest. Pokroić w paski.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z jednej strony rozłożyć płasko frytki, z drugiej poukładać plastry
szynki.Piec 20 minut.Można podać z dipem na bazie
jogurtu.Smacznego!