ßßß
Koniec jednak tych moich wywodów i czas na przepis, który dla Was dziś mam. A że w świątecznym klimacie jestem to będzie to receptura na Wielkanocną babę. Miała być cytrynowa (moja ulubiona) ale za miast cytryn były limonki. Dodatkowo babka jest bezglutenowa, więc jeśli macie alergika w rodzinie, to w sam raz przepis się przyda. Zachęcam i nie alergików na wypróbowanie, bo naprawdę jest pyszna:).Zapraszam...
Składniki:125g masła90g mąki kukurydzianej90g mąki jaglanej45g wiórek kokosowych3 płaskie łyżki granulowanej stewii (można dać cukier około 100g)1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczeniasok z 1 limonki + otarta skórka4 białka jaj2 żółtkaszczypta soliW misce łączymy wszystkie mąki, sól i proszek do pieczenia.Masło rozpuszczamy na małym ogniu, następnie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stewię i żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone masło i delikatnie mieszamy mikserem na wolniejszych obrotach. Następnie po łyżce dodajemy mąki i ciągle mieszamy mikserem. Na koniec wlewamy sok z limonki i otartą skórkę. Mieszamy.Przygotowane ciasto przekładamy do formy na babkę. Należy pamiętać aby dobrze natłuścić formę i posypać np. mąką z amarantusa (lub inną bezglutenową) aby babka na ładnie wyszła.Tak przygotowaną, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotową babkę wyciągamy z piekarnika, odczekujemy krótką chwilę, a następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ozdabiamy wg upodobań.Ja swoją przyozdobiłam tradycyjnie lukrem, który przygotowałam z 4 łyżek cukru pudru i 1 łyżeczki soku z limonki (nie dawajcie zbyt dużo soku bo lukier będzie za rzadki, najlepiej dodawać stopniowo i mieszać aż uzyska się pożądaną konsystencję). Gotowym lukrem polewamy naszą babkę, po wierzchu posypujemy otartą skórką z limonki. (PS: pamiętajcie aby użyć limonek ekologicznych bez wosku.). Tak przygotowaną odstawiamy do momentu aż lukier stężeje.
Smacznego ...