ßßß
Jest to stary przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie.Składniki:- sól- liść laurowy- czosnek ząbki- kolendra- gorczyca- rozmaryn- jałowiec- boczek wieprzowy- czerwone winoOgon należy pozbawić naskórka. Kiedyś polewano go gorąca woda i zdejmowano naskórek. Ja podgrzałem go nad ogniem i też fajnie można go odrywać.Po oczyszczeniu ogon nacinamy w poprzek w kilku miejscach co 2-3cm z obu stron.
Nacieramy go zmiażdżonym ziłami. Ząbki czosnku tniemy na pół i wciskamy w przekrojone miejsca. Zawijamy ogon folią spożywczą i odkładamy na 3-5 dni w chłodne miejsce (np. do lodówki).
Rozgrzewamy patelnię, na której podsmażamy plastry boczku. Następnie kładziemy na chwilę ogon i obsmażamy ze wszystkich stron.Tak przygotowany ogon układamy w rękawie do pieczenia na wcześniej podsmażonym boczku. Kawałki boczku można położyć też na ogon. Podlewamy czerwonym, wytrawnym winem i wstawiamy piekarnika. Pieczemy w temp. ok. 180 stopni 2-3h.Pod koniec rozcinamy folię i zapiekamy grillem.
Podajemy na i jemy gorąco z dodatkami warzywnymi. Smak …. każdy musi ocenić sam. Na pewno inny, niż wszelakich dostępnych mięs. W przeszłości ogon bobra uchodził za rarytas i był jadany nawet przez księży w okresie postu z uwagi na to, że pokryty jest „łuską”, a raczej skórą przypominająca łuskę.
Smacznego i darz bórP.S.Bobra można pozyskać w drodze odstrzału redukcyjnego.poniedziałek, 29 lutego 2016, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyStynka w pomidorach - ...Schab prasowanyOzór dzika wędzonyKiełbaski castor fiberKonserwa - pasztet castor ...Wędzarnia BogdanaKonserwa - ryba w olejuPieczony ogon bobraKonserwa - ryba w pomidorachPasztet myśliwski - konserwa_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter