Wykonanie
Rok szkolny się rozpoczął, coraz więcej
mówi się o zdrowym odżywianiu, o zapobieganiu otyłości wśród dzieci i młodzieży. Dzieci mają łatwy dostęp do
chipsów,
ciasteczek, batoników i innych słodkości, które nie ukrywajmy nie tylko dzieci uwielbiają. Od lat
mówi się, ze śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, nie powinno się wychodzić z domu bez śniadania, ale jak zachęcić zaspanego dziecko do jedzenia pożywnego śniadania, proponuję
budyń czekoladowy, można pomyśleć, ze zwariowałam, rozrobić torebkę proszku i podać to dziecku na śniadanie, nic bardziej mylnego. Proponuję
czekoladowy budyń z
fasoli, z
czerwonej fasoli. W smaku nie odczuje się smaku
fasoli, nie ma
cukru, pełny
mleka,
budyń jest pyszny wzbogacony
miodem i
kakao.
Mleko i
przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają do organizmu łatwo przyswajalnego wapnia, który chroni przed złamaniami kości, ponadto
mleko bogate jest w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowych, które są niezbędne do pracy mózgu.Poza tym w takim budyniu oprócz
mleka mamy
fasolę,
miód,
czekoladę z wysoką zawartością
kakao,
kakao,
orzechy. Wszystkie składniki są pyszne i zdrowe!
Składniki (2 spore porcje):3/4 szklanki ugotowanej
czerwonej fasoli;1 3/4 szklanki
mleka;1 łyżka
kakao;9 kostek
czekolady o wysokiej zawartości
kakao;1 łyżka
miodu;3/4 łyżki
mąki ziemniaczanej;posiekane
migdałyWykonanie:
Fasole przepłukać, wsypać do blendera, dolać 1,5 szklanki
mleka, dokładnie zblendować. Przelać do garnka, dodać 6 kostek
czekolady,
kakao i
miód. Pozostałe 3 kostki
czekolady drobno posiekać, pozostałe
mleko wymieszać z
mąką ziemniaczaną. Składniki w garnku podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, gdy zawrze dodać
mleko z
mąką ziemniaczaną, mieszać, aż masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać pozostałą posiekaną
czekoladę i łyżkę posiekanych
migdałów, wymieszać, nalać do miseczek. Przed podaniem posypać posiekanymi
migdałami.Smacznego[cookd]