ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy budyń z fasoli na mleku- Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego

Czekoladowy budyń z fasoli na mleku- Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego

nazwa

Wykonanie

Rok szkolny się rozpoczął, coraz więcej mówi się o zdrowym odżywianiu, o zapobieganiu otyłości wśród dzieci i młodzieży. Dzieci mają łatwy dostęp do chipsów, ciasteczek, batoników i innych słodkości, które nie ukrywajmy nie tylko dzieci uwielbiają. Od lat mówi się, ze śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, nie powinno się wychodzić z domu bez śniadania, ale jak zachęcić zaspanego dziecko do jedzenia pożywnego śniadania, proponuję budyń czekoladowy, można pomyśleć, ze zwariowałam, rozrobić torebkę proszku i podać to dziecku na śniadanie, nic bardziej mylnego. Proponuję czekoladowy budyń z fasoli, z czerwonej fasoli. W smaku nie odczuje się smaku fasoli, nie ma cukru, pełny mleka, budyń jest pyszny wzbogacony miodem i kakao.
Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dostarczają do organizmu łatwo przyswajalnego wapnia, który chroni przed złamaniami kości, ponadto mleko bogate jest w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowych, które są niezbędne do pracy mózgu.
Poza tym w takim budyniu oprócz mleka mamy fasolę, miód, czekoladę z wysoką zawartością kakao, kakao, orzechy. Wszystkie składniki są pyszne i zdrowe!
Składniki (2 spore porcje):
3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli;
1 3/4 szklanki mleka;
1 łyżka kakao;
9 kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao;
1 łyżka miodu;
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej;
posiekane migdały
Wykonanie:
Fasole przepłukać, wsypać do blendera, dolać 1,5 szklanki mleka, dokładnie zblendować. Przelać do garnka, dodać 6 kostek czekolady, kakao i miód. Pozostałe 3 kostki czekolady drobno posiekać, pozostałe mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną. Składniki w garnku podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, gdy zawrze dodać mleko z mąką ziemniaczaną, mieszać, aż masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać pozostałą posiekaną czekoladę i łyżkę posiekanych migdałów, wymieszać, nalać do miseczek. Przed podaniem posypać posiekanymi migdałami.
Smacznego
[cookd]
Źródło:http://dom-agi.pl/czekoladowy-budyn-z-fasoli-mleczne-sniadanie-na-rozpoczecie-roku-szkolnego